Kort nieuws voorpagina

Onderwijsraad: alle 3-jarigen vrijwillig deeltijd naar school

Rotterdam, 26 mei. Alle driejarigen moeten vijf ochtenden in de week naar de basisschool kunnen als hun ouders dat willen. Dat stelt de Onderwijsraad in een vandaag uitgebracht advies Naar een nieuwe kleuterperiode. Nu gaan kinderen met vier jaar naar de basisschool. Volgens de raad gaat al 92 procent van alle kinderen van drie jaar naar een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal of voorschool. Pagina 3

Clinton wil druk op China over N-Korea

SEOUL, 26 mei. China moet Noord-Korea onder druk zetten een einde te maken aan de provocaties en bedreigingen. Hiertoe heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton China opgeroepen. Pagina 4

Italië gaat 24 mld euro bezuinigen

Rome, 26 mei. De Italiaanse regering is het eens geworden over bezuinigingen van 24 miljard euro in de komende twee jaar. Onder andere de salarissen van ministers, rechters en andere overheidsfunctionarissen worden met 10 procent gekort. Pagina 15

Vliegmaatschappij van Irak opgeheven

Bagdad, 26 mei. Irak heft de nationale luchtvaartmaatschappij op om te ontsnappen aan druk van Koeweit over herstelbetalingen voor de bezetting van 1990 en 1991. Koeweit eist 1,2 miljard dollar van Iraqi Airways voor de diefstal van vliegtuigen en onderdelen na de Iraakse invasie van het emiraat. Pagina 5

Iraanse cineast Panahi vrijgelaten

TEHERAN, 26 MEI. De Iraanse filmmaker Jafar Panahi is na twee maanden gevangenschap gisteravond vrijgelaten. Hij werd in maart gearresteerd wegens het maken van een „illegale film” over de antiregeringsprotesten van het afgelopen jaar. Pagina 5

Minder grond voor nieuwe kantoren

Amsterdam, 26 mei. De overheid gaat samen met beleggers en ontwikkelaars de leegstand van kantoren aanpakken. Gemeenten en provincies zullen minder grond beschikbaar stellen voor de bouw van nieuwe kantoren, zodat bestaande locaties kunnen worden herontwikkeld. Pagina 13

Wellicht doorstart Scheringa Museum

Weesp, 26 mei. Er zijn nog steeds gesprekken over een doorstart van het Scheringa Museum voor Realisme op een andere locatie. Dat zegt de curator. Pagina 9