Kort nieuws Economie

AFM waarschuwt tegen Midas en Warwick

Amsterdam, 26 mei. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft consumenten gewaarschuwd niet in zee te gaan met Midas International en Warwick Ventures. De toezichthouder vermoedt dat het gaat om een zogenoemde boiler room, een kantoor van waaruit wordt geprobeerd om aandeelhouders waardeloze aandelen te verkopen. Midas International heeft volgens de AFM consumenten benaderd met het aanbod aandelen Questcor Pharmaceutical en World Property and Commodity Fund te kopen of te verkopen. Sinds oktober vorig jaar zou Warwick Ventures activiteiten van Midas International hebben overgenomen. (ANP)

Supermarkt wint terrein op bakker

Wageningen, 26 mei. De totale markt voor brood, gebak en banket is de afgelopen vier jaar gestegen met 4 procent, maar de ambachtelijke bakker zag de afzet krimpen. De bakker verliest terrein aan de supermarkt. In de afgelopen negen jaar daalde het aantal bakkerijvestigingen met 5,8 procent naar 4.075. Dit staat in een rapport van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC). Van alle huishoudens komt 47 procent minstens één keer per jaar bij een bakker, maar in 2006 was dat nog 50 procent. Ook komt de klant minder vaak dan toen bij de bakker over de vloer. (ANP)

Verlies van TNO loopt verder op

Delft, 26 mei. Onderzoeksorganisatie TNO heeft in 2009 een „ongewoon groot” verlies geleden als gevolg van de economische crisis. Het nettoverlies liep vorig jaar op tot 14,2 miljoen euro van 5,7 miljoen in 2008. Dat blijkt uit het gisteren gepubliceerde jaarverslag. „In 2009 werd de economische crisis ook voor TNO als opdrachtnemer van bedrijven en overheden in alle hevigheid voelbaar”, aldus de organisatie. De omzet daalde van 600 miljoen euro in 2008 tot 576 miljoen euro in 2009. Eenderde van de omzet (203 miljoen euro) bestaat uit overheidsfinanciering. (ANP)

Volkswagen koopt Italiaans bureau

Frankfurt, 26 mei. Volkswagen neemt het Italiaanse ontwerpbureau Italdesign Giugiaro over. De ontwerper van de eerste Volkswagen Golf komt voor ruim 90 procent in handen van het Duitse autoconcern. De rest van de groep blijft eigendom van de familie Giugiaro, zo werd gisteren bekendgemaakt. Financiële details van de overname zijn niet naar buiten gebracht. Italdesign werd eind jaren zestig opgericht en leverde een bijdrage aan de ontwerpen van tientallen modellen van verschillende automerken. (ANP)