Kort nieuws Buitenland

Obama stuurt Nationale Garde naar grens Mexico

Washington, 26 mei. De Amerikaanse president Barack Obama wil 1.200 leden van de Nationale Garde en 500 miljoen dollar (410 miljoen euro) inzetten om de bewaking van de grens met Mexico te verbeteren. Dat hebben bronnen rond het Witte Huis gisteren bekendgemaakt. De versterking moet illegale grensoverschrijding en de smokkel van drugs en wapens tegenaan. Met de toezegging komt Obama enigszins tegemoet aan zowel Republikeinen als Democraten die om meer federale steun voor grensbewaking hadden gevraagd. Voor een nieuwe landelijke immigratiewet, die onder meer illegaliteit moet tegengaan, is onvoldoende politiek draagvlak in Washington. (AP)

Burgemeester van Cancún opgepakt

Cancún, 26 mei. Federale agenten hebben gisteren de burgemeester van de Mexicaanse badplaats Cancún gearresteerd op verdenking van drugshandel en witwasserij. Gregorio Sanchez werd opgepakt op de luchthaven van Cancún, na een vlucht uit Mexico-Stad. De burgemeester voert namens de linkse Democratische Revolutionaire Partij campagne voor het gouverneurschap van de deelstaat Quintana Roo. Sanchez zegt dat hij om politieke redenen wordt vervolgd. (AP)

Stam Jemen wreekt dood bemiddelaar

Sana’a, 26 mei. Een luchtaanval gericht tegen Al-Qaeda in Jemen heeft gisteren zijn doel gemist en in plaats daarvan een vredesbemiddelaar gedood, wat leden van diens stam ertoe heeft gebracht een oliepijpleiding in de provincie Maarib op te blazen. De dode was de vicegouverneur van Maarib, die leden van de terreurgroep ertoe probeerde te bewegen zich over te geven. Volgens een Jemenitische nieuwssite werd de aanval uitgevoerd met een onbemand vliegtuigje, waarover Jemen niet beschikt. De Verenigde Staten, die de Jemenitische regering bijstaan, hebben eerder wel zo’n wapen in Jemen gebruikt. (Reuters)

Hongarije: akkoord dubbel paspoort

Boedapest, 26 mei. Het Hongaarse parlement heeft vandaag, zoals verwacht, ingestemd met een wet op grond waarvan bijna twee miljoen Hongaren in buurlanden de Hongaarse nationaliteit kunnen krijgen. Het parlement stemde met 344 stemmen tegen 3 in met het wetsvoorstel dat was ingediend door de rechts-conservatieve partij Fidesz van premier Viktor Orbán. Fidesz won bij recente verkiezingen een tweederde meerderheid in het parlement. Slowakije heeft felle kritiek geuit op de wet. (AFP)

Doodstraf voor moord op Fransen

Nouakchott, 26 mei. Een rechtbank in Mauretanië heeft gisteren drie mannen ter dood veroordeeld voor de moord op vier Franse toeristen op Kerstavond in 2007. De veroordeelden hebben ontkend dat zij de moorden hebben gepleegd. Zij claimen wel lid te zijn van Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb, een groepering die zich in Noord-Afrikaanse landen schuldig maakt aan onder meer gijzeling van westerlingen en illegale handel. (AP)

Oezbekistan houdt transport tegen

Doesjanbe, 26 mei. De aanvoer per spoor van goederen voor de NAVO-missie in Afghanistan is tot stilstand gekomen. Volgens de Tadzjiekse spoorwegen zijn zo’n 300 wagons op bevel van de Oezbeekse regering opgehouden bij de Oezbeekse grens met Tadzjikistan. Mogelijk houdt de opstopping verband met een ruzie over een in aanbouw zijnde waterkrachtcentrale in Tadzjikistan die de watertoevoer in Oezbekistan zou ontregelen. (Reuters)

Rode Kruis geeft Talibaan EHBO-les

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 26 mei. In Afghanistan is verontwaardigd gereageerd op het bericht dat het Internationale Rode Kruis eerste-hulplessen heeft gegeven aan ruim zeventig Talibaanstrijders. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Het Internationale Rode Kruis zegt dat het de lessen heeft gegeven omdat gewonden in de gebieden waar hevig wordt gevochten anders geen behandeling kunnen krijgen.