Kort nieuws Binnenland

Aangifte tegen pedovereniging om tips voor misdrijf

Door onze correspondent

Enschede, 26 mei. Letselschadespecialist Yme Drost uit Hengelo heeft gisteren aangifte gedaan tegen Vereniging Martijn. Drost vindt dat de pedofielenclub verboden moet worden. Hij verwijt Martijn medeplichtigheid aan misdrijven waarvoor vrijdag Geert B. is veroordeeld. B. kreeg twaalf jaar cel en tbs voor de moord op een meisje en het seksueel misbruik van twee andere kinderen. Hij verklaarde tegenover justitie dat hij tips had gekregen via Martijn. Zo zou hij zijn geadviseerd meisjes uit de buurt te benaderen die hem al kenden. Vereniging Martijn ontkent dat. Drost treedt op namens de ouders van een van B.’s slachtoffers.

Venlo wil verbod demonstratie NVU

Venlo, 26 mei. Burgemeester Bruls van Venlo wil een demonstratie van de rechtsradicale Nederlandse Volksunie (NVU) op zaterdag 12 juni in zijn gemeente verbieden. Dat heeft hij de NVU per brief laten weten, zo heeft de gemeente vandaag bekendgemaakt. Tijdens een demonstratie van de NVU in Venlo-Oost op 26 september vorig jaar werden vijftig mensen opgepakt. Er werden ongeveer vierhonderd politiemensen ingezet. Twee keer in negen maanden tijd en in dezelfde Venlose wijk demonstreren, vindt Bruls onacceptabel. (ANP)

400 passagiers uit rokende trein

Schiedam, 26 mei. Ongeveer vierhonderd passagiers hebben gisteren aan het eind van de middag bij Schiedam een stoptrein uit Den Haag moeten verlaten wegens brand en rook als gevolg van een vastgelopen rem. Dat meldden ProRail, de NS en de politie. De reizigers stapten uit in een weiland tussen Delft en Schiedam. De machinist moest ter plekke worden behandeld omdat hij in lichte mate rook had binnengekregen. Verder bleef iedereen ongedeerd. Het treinverkeer op de route lag een paar uur stil. (ANP)

Meer klachten over politie Amsterdam

Amsterdam, 26 mei. Het aantal klachten over de politie Amsterdam-Amstelland is vorig jaar flink toegenomen. Dat bleek vandaag uit het jaarverslag van de Commissie voor de Politieklachten. In 2009 kwamen 570 meldingen binnen, tegen 499 in 2008. De meeste klachten hadden betrekking op uitlatingen of bejegeningen, aanhoudingen en disproportioneel optreden. Het aantal meldingen ging over in totaal 1.183 gedragingen. De stijging volgt na een afname van het aantal klachten in de afgelopen vier jaar. (ANP)

Oud-bestuurder van NVJ overleden

Amsterdam, 26 mei. Voormalig algemeen secretaris van journalistenvakbond NVJ (Nederlandse Vereniging van Journalisten) Hans Verploeg is afgelopen nacht overleden. Dat meldt de NVJ vandaag op haar website. Verploeg is 65 jaar geworden, hij was al langere tijd ernstig ziek. Verploeg was ook voorzitter van de stichting Free Voice, een organisatie voor persvrijheid die hij mede oprichtte. In 2008 zat Verploeg een commissie voor die het college in Den Haag adviseerde over de verdeling van kunst- en cultuursubsidies. (ANP)