Internationaal kort

Familieleden van Pakistaanse Talibaan uit huizen verjaagd

Mingora. Stamhoofden uit de Pakistaanse Swat-vallei hebben 125 familieleden van Talibaanstrijders uit hun huizen verjaagd om de strijders onder druk te zetten, zo lieten een legerwoordvoerder en gemeenschapsleider gisteren weten. De Pakistaanse Talibaan proberen terug te keren naar de Swat-vallei, nadat zij daar vorig jaar grotendeels uit verjaagd zijn. Sommige militanten verbleven nog bij familieleden. Volgens veiligheidsdiensten is het voorkomen dat de Talibaan terugkeren naar hun voormalige bolwerk van groot belang voor de stabiliteit op lange termijn in Pakistan. De militanten zouden tot 20 mei hebben gekregen om zich over te geven om te voorkomen dat hun familie hun huis kwijt raken. (Reuters)

Iraanse filmregisseur is voorlopig vrij

Therhan. Iran heeft de filmregisseur Jafar Panahi vrijgelaten. De filmmaker zat vast nadat hij zijn steun uitsprak voor een oppositiekandidaat tijdens de verkiezingen vorig jaar. Hij is op borg vrijgelaten, na een week van hongerstaking tegen zijn detentie. Panahi’s films staan bekend om het commentaar op de strikte Islamitische wetgeving en regeringssysteem van Iran. Hij zou zitting hebben in de jury van het filmfestival in Cannes afgelopen week. Panahi’s zaak is doorverwezen en hij kan alsnog vervolgd worden. (BBC)

Bevelhebber Poolse luchtmacht in cockpit

Warschau. Andrzej Blasik, de bevelhebber van de Poolse luchtmacht, blijkt kort voor de fatale crash van het presidentiële vliegtuig op 10 april in Rusland de cockpit te zijn binnengestapt. Dat is maandag bevestigd door Edmund Klich, de Poolse onderzoeker naar de vliegramp, waarbij president Lech Kaczynski en tientallen hoge Poolse functionarissen en politici om het leven kwamen. Volgens Klich is er door Blasik „geen directe druk” uitgeoefend om te landen op het door mist omhulde vliegveld van Smolensk. De onderzoeker noemt de aanwezigheid van de militair in de cockpit wel „ongebruikelijk”. De geluidsopnamen worden onderzocht. De delegatie was op weg naar een herdenking in het Katyn-bos, waar in 1940 tienduizenden Poolse officieren op bevel van Stalin werden geëxecuteerd. (AFP, Reuters)

Toch een lezing van kunstenaar Vilks

Stokholm. De Zweedse cartoonist Lars Vilks is uitgenodigd door de Universiteit van Uppsala om zijn lezing over de vrijheid van meningsuiting in de kunst af te maken. Eerder werd zijn lezing door boze demonstranten onderbroken, toen Vilks een film toonde over de Islam en homoseksualiteit. In 2007 wekte Vilks de woede van moslims door de profeet Mohammed als hond af te beelden. Lars Vilks heeft gezegd dat hij de lezing wil afmaken. (AP)