Houd de dief…

Het is de nachtmerrie van elke verslaggever: een notitieboekje of opname-apparaatje vol onuitgewerkte interviews kwijtraken. De Portugese journaliste Maria Henrique Espada overkwam het deze maand. Terwijl ze een interview hield met de in opspraak geraakte volksvertegenwoordiger Ricardo Rodrigues werd ze bestolen van haar twee voicerecorders. Door de geïnterviewde zelf: toen de vragen hem te kritisch werden, stak hij de apparaatjes slinks in zijn zak en liep boos weg.

Het interview werd echter ook gefilmd door een camera, waardoor voor iedereen duidelijk te zien is dat de prominente gedeputeerde de journaliste bestal:


De politicus ontkent zijn actie dan ook niet. Hij zegt door de vragen in zijn goede naam te zijn aangetast en de apparaatjes bij justitie te hebben afgegeven. De rechter, meent hij, moet maar bepalen of de journalist ze terugkrijgt. In Portugal met zijn overbelaste rechtssysteem kan dat zo een paar jaar duren.

De verslaggeefster heeft daarom ook aangifte gedaan van diefstal en een aanval op de persvrijheid. De politie kan echter niks doen zolang de afgevaardigde parlementaire onschendbaarheid geniet. Ondanks klachten van Portugese en internationale journalistengroepen willen zijn collega-afgevaardigden hem die vooralsnog niet afpakken.

    • Merijn de Waal