Hongerige beer

Toen ik me een week of twee geleden begon te verdiepen in de Griekse keuken, schreef ik daarover een bericht op Twitter. Onmiddellijk kreeg ik een reactie van @nistikoarkoudi. ‘Nistiko arkoudi’ is Grieks voor ‘hongerige beer’.

@nistikoarkoudi vond dat ik in elk geval pastichio moest proberen, een Grieks pastagerecht uit de oven. En omdat het niet alleen onaardig, maar ook dom zou zijn om zo’n incrowdadvies in de wind te slaan, maakte ik de pastaschotel nog dezelfde avond. Ik gebruikte daarvoor een recept uit het Griekse kookboek Vefa’s Kitchen, waar het overigens wordt aangeduid als pastitsio.

Waarom iemand die zich hongerige beer noemt juist zo dol is op dit gerecht, werd al snel duidelijk. In een recept voor vier personen word je geacht 150 ml olijfolie, 500 gram rundergehakt, 1 eiwit + 3 eidooiers, 325 gram geraspte kaas, 5 eetlepels boter plus 750 ml bechamelsaus te verwerken.

Ik deed dat alles braaf natuurlijk, en het moet gezegd, het resultaat was overheerlijk. Godzijdank hadden wij een 10-jarige Italiaanse gast aan tafel, wiens lievelingsgerecht lasagne is, en die de pastitsio daar erg veel op vond lijken. Drie volwassen porties hakte Luciano weg, meer nog dan De Hongerige Man, die toch ook van wanten weet als het over pasta gaat.

Met alle liefde zou ik hier het recept voor Vefa Alexiadou’s pastitsio publiceren – en wie weet doe ik dat nog wel eens – maar morgen komt hier in deze kolom al mijn eigen recept voor moussaka, en die twee ovenschotels lijken nogal op elkaar. Bovendien wil ik het gerecht liever eerst zelf nog eens maken, om te testen of het ook met iets minder vet en proteïne zou kunnen.

Vandaag dus iets anders, eveneens uit Vefa’s Kitchen: kip met citroen, oregano en aardappelen. In dit geval heb ik de voorgeschreven hoeveelheid olie meteen maar gematigd, en dat beviel goed: op de bodem van de pan vormde zich een onweerstaanbare, niet al te vette citroensaus.

Voor 4 personen:

120 ml olijfolie

1 kip, in 8 stukken (of 4 kippenbouten die je halveert)

5 eetlepels citroensap

1 theelepel gedroogde oregano

1 kilo vastkokende aardappelen, geschild en in flinke stukken

Verhit 50 ml olie in een grote braadpan. Voeg de stukken kip toe en braad ze in 8–10 minuten bruin.

Schenk het citroensap in de pan, voeg de oregano en 1 theelepel zout toe en schep even om. Schenk een halve liter heet water in de pan. Breng alles aan de kook, draai het vuur laag en stoof de kip in ongeveer een uur gaar.

Verhit na een half uur de rest van de olijfolie in een grote koekenpan. Bak hierin de aardappelen in ongeveer 10 minuten bruin. Voeg ze toe aan de kip en laat nog 20 minuten meestoven.

Praat mee over de Griekse keuken op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke gekonfijte asperges met warme dragonmayonaise.

    • Janneke Vreugdenhil