GroenLinks en PVV boos over brief KRO

GroenLinks en de PVV zijn boos op de KRO die vandaag in een brief aan 460.000 leden waarschuwt dat deze partijen de omroepverenigingen willen opheffen. „Zo raken KRO-leden hun stem kwijt”, schrijft bestuursvoorzitter Koen Becking.

GroenLinks-leider Femke Halsema noemt de waarschuwing van de KRO „genant”. „GroenLinks bezuinigt niet, maar kiest al twee jaar voor twee reclamevrije netten en is gewoon minder dol op al die verzuilde bestuurders.”

De PVV is „onthutst” en wil dat het kabinet de subsidie aan de KRO stopt. Kamerlid Martin Bosma: „De staatsomroep is de weg kwijt, gebruikt belastinggeld om mensen te beïnvloeden.” Halsema wil „een meningsverschil niet met sancties bestraffen”.

Staatssecretaris Marja van Bijsterveld (CDA, Media) vindt het „een zaak van de KRO” hoe de omroep met haar leden communiceert. Een woordvoerder van de Nederlandse Publieke Omroep zegt dat de NPO geen stemadviezen geeft. „Wij praten over thema’s en niet over partijprogramma’s”, zegt hij. „Maar het staat een omroep vrij zo leden in het geweer te brengen.”

De meeste partijen willen flink snoeien in de driekwart miljard euro die jaarlijks naar de publieke omroep gaat. Becking: „Bezuinig op bureaucratie en regeltjes, niet op de programma’s.”