GroenLinks en PVV boos op 'stemadvies' van KRO

GroenLinks en de PVV zijn boos op de KRO, die vandaag in een brief aan 460.000 leden waarschuwt dat deze twee partijen de omroepverenigingen willen opheffen. „Zo raken KRO-leden hun stem kwijt”, schrijft bestuursvoorzitter Koen Becking in de brief.

GroenLinks-leider Femke Halsema noemt de waarschuwing van de KRO „genant”. „GroenLinks bezuinigt niet, maar kiest al twee jaar voor twee reclamevrije netten en is gewoon minder dol op al die verzuilde bestuurders”, laat zij via Twitter weten.

De PVV is „onthutst” over het ‘stemadvies’. PVV-Kamerlid Martin Bosma noemt de actie „een voorbeeld dat de staatsomroep de weg kwijt is. Nu gebruikt men belastinggeld om mensen politiek te beïnvloeden.” De partij wil dat het kabinet de overheidssubsidie aan de KRO onmiddellijk stopt.

Halsema van GroenLinks wil „een meningsverschil niet met sancties bestraffen”.

Staatssecretaris Marja van Bijsterveld (Media, CDA) vindt het „een zaak van de KRO” hoe de omroep met haar leden communiceert.

Een woordvoerder van de Nederlandse Publieke Omroep zegt dat de NPO geen stemadviezen geeft. „Wij praten over thema’s en niet over partijprogramma’s”, zegt hij. „Maar het staat een omroep vrij om op deze manier leden in het geweer te brengen.”

De meeste politieke partijen willen flink snoeien in de driekwart miljard euro die jaarlijks naar de publieke omroep gaat. In de brief waarschuwt Becking dat radio- en televisieprogramma’s in gevaar zijn. Tegelijkertijd vindt hij dat ook de omroep niet aan bezuinigingen ontkomt. „Maar bezuinig op bureaucratie en regeltjes, en niet op de programma’s.”

Lees de volledige brief via nrc.nl/binnenland