Eneco ziet af van uitgifte aandelen

Energiebedrijf Eneco is gestopt met het zoeken naar nieuwe aandeelhouders die circa 400 miljoen euro aan kapitaal zouden moeten inbrengen.

De huidige aandeelhouders, 61 gemeenten waarvan de gemeenten Rotterdam en Den Haag de grootste zijn, hebben hier bezwaar tegen gemaakt. De gemeenten zouden door het toetreden van nieuwe aandeelhouders hun bestaande belangen zien verwateren, en daar voelen ze niets voor.

Eneco had aanvankelijk 400 miljoen euro aan vers kapitaal nodig om de door de overheid verplichte afsplitsing van zijn netwerkbedrijf Stedin op te vangen. De afsplitsing van het netwerkbedrijf moet uiterlijk eind dit jaar zijn afgerond.

Demissionair minister Van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) had bepaald dat Eneco 375 miljoen euro meer aan eigen vermogen aan het netwerk moest meegeven dan het in eerste instantie van plan was.

Het netwerkbedrijf kan dit geld nu ophalen door middel van een achtergestelde lening. Dat is een lening die bij het eigen vermogen mag worden opgeteld, en waarover hoge rente wordt betaald.

Als een bedrijf failliet gaat, kan de verstrekker van een achtergestelde lening zijn geld pas opeisen na de gewone schuldeisers. Wie de achtergestelde lening gaat verstrekken, is nog niet bekend.

Eneco wil intussen ook zijn eigen, nu nog beperkte, productiecapaciteit opvoeren. Ook daarvoor is kapitaal nodig. Eneco bouwt samen met het Deense energiebedrijf Dong een gascentrale in Rijnmond. De centrale moet in 2011 in bedrijf gaan.

Inmiddels wil de gemeente Den Haag haar belang van 16,6 procent in Eneco verkopen. Dat heeft de vorige week nieuw aangetreden coalitie van PvdA, VVD, CDA en D66 laten weten.