Emancipatie ver te zoeken

Sex and the City 2. Regie: Michael Patrick King. Met: Sarah Jessica Parker, Kristin Davis, Cynthia Nixon, Kim Cattrall, Chris Noth, Liza Minnelli, John Corbett. In: 113 bioscopen. ***

Carrie Bradshaw is niet van de straat. Haar nieuwste boek over haar eerste huwelijksjaar kan ze nu in de kast zetten naast de gebundelde columns over haar leven als New Yorkse single op zoek naar Mr. Right, of Mr. Big.

Dat was het onderwerp van zes seizoenen verrukkelijke, politiek incorrecte televisie en een bioscoopfilm die droop van assepoestermoralisme. Ook Sex and the City 2 is niet voor de diepduiders, maar voor fans. In het bijzonder de Arabische fans, aangezien een deel van de belevenissen van de inmiddels gesettelde vrijbuiters Carrie, Miranda, Charlotte en Samantha zich afspeelt in Abu Dhabi, het Manhattan van het Oosten. Huwelijkse mores, wel of geen kinderen, het monster van de menopauze, jaloezie en vreemdgaan voeren de boventoon in een reeks flinterdunne avonturen annex modeshows die beginnen met het kitschy huwelijk van ‘gay best friends’ Anthony en Stanford – met Liza Minnelli die ze in de echt verbindt.

Hoe vermakelijk de film ook is, hij blijkt vooral een valse, nichterige kijk op het gezeur van vrouwen met hun meisjesdromen. Wel vermakelijk, maar het vereist een driedubbele salto om er nog een emancipatoire boodschap in te kunnen zien. En dat was toch ooit de kracht van de serie?

    • Dana Linssen