Economie kort

BP gaat een andere methode gebruiken om olielek te dichten

Door onze correspondent

New York. De Britse oliemaatschappij BP gaat een andere methode gebruiken om te proberen het olielek op de bodem van de Golf van Mexico te dichten. BP wil een zogenoemde top kill uitvoeren, waarbij zware vloeistof het lek wordt ingepompt om het vervolgens te kunnen afdekken met cement. De procedure is met succes toegepast bij bovengrondse oliebronnen in het Midden-Oosten. BP-bestuurder Doug Suttles benadrukt dat de ingreep nog nooit is uitgevoerd op grote diepte. Het olielek in de Golf van Mexico ligt anderhalve kilometer onder water. Ondertussen heeft BP de hoeveelheid olie die per dag wordt opgevangen naar beneden bijgesteld, tot 1.360 vaten (à 159 liter). Vorige week stelde BP dat 5.000 vaten per dag via een buis naar een schip worden geleid. Dat zou een fractie zijn van de lekkende olie. Inmiddels is 105 kilometer aan kustlijn besmeurd met olie die is vrijgekomen sinds het lek vijf weken geleden ontstond. Dat gebeurde toen een boorplatform zonk na een explosie.

Kroes: hef de digitale grenzen snel op

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. Europa moet snel zijn digitale grenzen opheffen om een legaal alternatief te bieden voor illegale downloads en geen grotere achterstand op te lopen op ICT-gebied. Dit zei eurocommissaris Neelie Kroes gisteren in haar toelichting op de digitale agenda tijdens het WCIT-congres in Amsterdam. Volgens Kroes, sinds dit jaar eurocommissaris van digitale zaken, loopt Europa achter op ICT-gebied in vergelijking met de Verenigde Staten en Aziatische landen. „De investeringen zijn hier lager dan in de VS. Van de economische groei is 50 procent te danken aan ICT, terwijl dat in de VS meer dan 60 procent is.”  Voor ICT-innovatie – „en dus economische groei”, aldus Kroes – is de Europese markt nog te versplinterd, omdat sommige EU-landen nog amper breedbandinternet hebben en elk land er andere auteursrechten voor digitale muziek en video op nahoudt.

Britse dagbladen lanceren betaalsites

LONDEN. De Britse kranten The Times en The Sunday Times hebben gisteren hun nieuwe websites gepresenteerd. Die sites zijn tot eind juni gratis toegankelijk, daarna rekenen ze geld voor. De twee zijn daarmee de eerste Britse kranten die geld gaan vragen voor het lezen van hun websites. Om de kranten eenmalig online in te zien wordt een bedrag van 1 pond (1,20 euro) gevraagd, om de krant de hele week via het web te kunnen raadplegen, wordt straks het dubbele gerekend. (ANP)