Doden Jamaica bij gevecht met bende

Bij het aanhoudende geweld in de Jamaicaanse hoofdstad Kingston tussen ordediensten en leden van de drugsbende van Christopher ‘Dudus’ Coke zijn volgens de autoriteiten zeker 31 doden gevallen, onder wie 26 burgers, en ruim tweehonderd arrestaties verricht. Na drie dagen van belegering van Cokes vermoedelijke schuilplaats, de arme wijk Tivoli Gardens, is het nog niet gelukt hem te arresteren.

De Jamaicaanse premier Bruce Golding heeft zijn ontzetting uitgesproken over de burgerdoden en onderzoek aangekondigd.

Medewerkers van een ziekenhuis in Kingston zeggen dat ongeveer zestig lijken met twee vrachtwagens naar het mortuarium van het hospitaal zijn vervoerd. Een zuster sprak van twaalf lijken in een derde vrachtwagen.

Premier Golding, wiens Labor Party wordt gesteund door de veelal arme aanhangers van Coke, stemde vorige week in met diens uitlevering aan de Verenigde Staten na maandenlang weigeren.

De premier stond onder zware druk om af te treden toen bekend werd dat hij de firma Manatt, Phelps & Philipps in Los Angeles had ingehuurd om in de VS te lobbyen voor het intrekken van het arrestatiebevel tegen Coke.

Coke staat in de VS op de lijst van meest gezochte misdadigers. Hij wordt verdacht van het leiden van een criminele organisatie die cocaïne en marihuana naar New York smokkelt en wapens vanuit de VS naar Jamaica.

In zijn uitvalsbasis Tivoli Gardens wordt Coke beschermd door gewapende bendeleden en de lokale bevolking die hij financieel ondersteunt. (AP, AFP)