Denk 'out of the box' en word een held

Je leert samenwerken, missie te vinden of je angsten te overwinnen.

Bedrijfstrainingen zijn dus nuttig, zeggen experts. „Ook voor ouderen die nog wel eens worden vergeten.”

Energiemanagement, gelukslessen, spiritueel leiderschap. Er zijn tal van bedrijfstrainingen te volgen. Volgens experts zeer nuttig. Beate van der Heijden, hoogleraar bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen , legt uit dat er drie soorten bedrijfstrainingen zijn. Trainingen die binnen de functie van een werknemer passen, trainingen die je kennis van andere vakgebieden uitbreiden. En er bestaan trainingen die vooral gericht zijn op een bredere persoonlijke ontwikkeling van een individu of team. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat vooral dit laatste type training zeer waardevol is, vertelt Van der Heijden. „Voor zowel werknemers als werkgevers.”

Drie jaar geleden deed Cor de Man, docent human resource development aan de Universiteit Twente, een promotieonderzoek naar onder meer bedrijfstrainingen. Hij zegt dat het moeilijk te toetsen is hoezeer bijvoorbeeld teambuilding bijdraagt aan de productiviteit van werknemers. „Hoewel het van veel factoren afhangt, kan je concluderen dat trainingen ervoor zorgen dat de inzet op de werkvloer groeit. En dat men geneigd is langer bij het bedrijf te blijven.”

Werkgevers bieden jonge werknemers eerder cursussen aan. Hoogleraar Beate van der Heijden: „Werkgevers verwaarlozen de werknemers van 40 jaar en ouder steeds meer. Daarbij komt dat oudere mensen zelf ook minder snel een cursus aanvragen.” Onbegrijpelijk en zonde, vindt zij. „Veertigers moeten zeker nog 25 jaar werken. Zij moeten juist zorgen dat ze het werk leuk blijven vinden en door hun kennisuitbreiding aantrekkelijk blijven voor werkgevers.”

Waar een trainer of coach aan moet voldoen? Cor de Man: „Hoewel de inhoud uiteraard belangrijk is, is de manier waarop de trainer het overbrengt nog belangrijker. Om optimaal te presteren en mensen lang bij elkaar te houden zou elke werkgever daarom een type Louis van Gaal moeten zijn, zegt hij. „En als je het zelf niet bent, dan moet je een dergelijk figuur inhuren.”

    • Juliette Vasterman
    • Laurens Samsom