Dag vol paniek op de beurzen

Nieuwe zorgen over het economisch herstel en de euro zorgden gisteren voor grote koersschommelingen op de beurzen. De euro daalde gisteravond tot 1,234 dollar. De Dow Jones stond na een scherpe val bijna de hele dag onder 10.000 punten, het laagste niveau van dit jaar. De beurs herstelde zich en sloot net boven 10.000 punten. De AEX sloot 2,7 procent lager op 305,03 punten. Andere Europese beurzen sloten ook met verlies.

Aanleiding voor de beurspaniek was het nieuws dat de Spaanse centrale bank de kleine spaarbank Cajasur moest redden. Dat vergrootte de zorgen over de schuldenpositie van Griekenland, Spanje, Portugal en Italië. De Europese Centrale Bank maakte eerder bekend voor 10 miljard aan staatsobligaties van de probleemlanden in de eurozone te hebben opgekocht bij banken. De ECB kocht al voor 16,5 miljard euro aan staatsobligaties. Uitspraken van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il, die zei dat hij zijn leger in staat van paraatheid bracht, vergrootten de onrust. Het buitenlandse nieuws overschaduwde nieuws dat het consumentenvertrouwen in de VS in twee jaar niet zo groot was. (NRC)