Curator rekent op doorstart Scheringa

De leiding en de curator van het gesloten Scheringa Museum voor Realisme werken aan een doorstart op een andere locatie. Dat zegt curator Marc van Zanten. Hij verwacht voor september met nieuws te kunnen komen.

De curator was gisteren aanwezig bij de presentatie in een zonnig weiland tussen Muiden en Weesp van een nieuw boek over de collectie. „Het is een collectie zonder huis, daarom staan we nu in dit lege museum”, zei artistiek directeur Belia van der Giessen. „We hopen dat dit imaginaire museum ooit werkelijkheid wordt.”

Het Scheringa Museum sloot vorig jaar nadat de ABN Amro bank op 20 oktober beslag legde op de collectie. De 14.000 kunstwerken waren door Scheringa en DSB als onderpand gebruikt voor de bouw van een nieuw museum in de kop van Noord-Holland. Volgens de curator bedraagt de schuld aan de bank zo’n zestig miljoen euro. Door de verkoop van HBU door ABN Amro is het onderpand nu in handen van Deutsche Bank.

Ook zakelijk directeur van het Scheringa Museum Sander Uitdenbogaard is optimistisch over een doorstart. „Als er geen hoop was zou de bank Belia van der Giessen en mij niet meer betalen en zou de curator er een streep door trekken.” Uitdenbogaard bevestigt dat met een aantal partijen wordt gesproken. „Voor gemeentes is de vestiging van het museum aantrekkelijk. We trokken met de oude opstelling al 50.000 bezoekers per jaar.”

Zie voor een reportage nrc.nl/cultuurblog