Clinton wil druk op China over N-Korea

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, heeft China vandaag opgeroepen Noord-Korea onder druk te zetten om een einde te maken aan de provocaties en bedreigingen door dat land.

Clinton wil dat China, de trouwste bondgenoot van Noord-Korea, het torpederen van een Zuid-Koreaans marineschip veroordeelt. „Het is in ieders belang, ook van China, om Noord-Korea te overreden een andere richting in te slaan”, zei Clinton vandaag in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, waar zij gesprekken had met president Lee Myung-bak en haar ambtgenoot Yu Myung-hwan.

Clinton, die een tweedaags bezoek aan Peking had gebracht, zei tegenover journalisten dat de torpedoaanval, waarbij op 26 maart 46 marinemensen omkwamen, een „krachtig, maar afgewogen” antwoord vereist. Volgens haar is het bewijs dat Noord-Korea de Cheonan heeft getorpedeerd „overweldigend”.

China heeft tot nu toe terughoudend gereageerd op de conclusie van een internationaal onderzoek dat Noord-Korea achter de aanval zit.

De Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken Zhang Zhijun zei dat zijn land nog steeds evalueert wat er precies is gebeurd met het Zuid-Koreaanse schip. China roept de twee Korea’s op tot kalmte en dialoog en voelt vooralsnog niets voor nieuwe sancties tegen Noord-Korea.

Zuid-Korea heeft aangekondigd dat het de economische relatie met het noorden vrijwel geheel zal bevriezen. Ook mogen Noord-Koreaanse transportschepen niet meer door de territoriale wateren van Zuid-Korea varen. Seoul wil ook dat het stalinistische regime wordt veroordeeld door de VN-Veiligheidsraad. Noord-Korea, dat elke betrokkenheid bij de scheepsramp ontkent, heeft vandaag gedreigd dat het alle contacten met Zuid-Korea zal verbreken.

Ondanks de oplopende spanningen konden Zuid-Koreaanse medewerkers van het gemeenschappelijke industriecomplex Kaesong in Noord-Korea vandaag nog zonder problemen de grens over, ook al dreigt Pyongyang met sluiting van het complex. Wel werden acht Zuid-Koreaanse overheidsfunctionarissen uit Kaesong gezet. Het Zuid-Koreaanse leger is volgens persbureau Yonhap op zoek naar vier Noord-Koreaanse onderzeeërs die twee dagen geleden van de radar verdwenen en sindsdien spoorloos zijn. (Reuters,BBC)