Bolhuis: politici, doe wat!

André Bolhuis heeft gisteren bij zijn eerste publieke optreden als voorzitter van sportkoepel NOC*NSF de politiek grote nalatigheid verweten bij de invoering van de voetbalwet. „Waarom moet dat zo lang duren? Doe eens wat”, zei de opvolger van Erica Terpstra in Den Haag in een debat met zes (toekomstige) Tweede Kamerleden.

Naast zijn scherpe toon viel zijn ondiplomatieke taalgebruik op. Hij vond dat „het geouwehoer eens over moest zijn” en de politiek „geen zak aan uitvoering van eigen besluiten doet”. Ten aanzien van de vertraagde voetbalwet zei Hans Spekman (PvdA), dat de CDA-senatoren dwarsliggen. Hij vindt dat die partij als een van de indieners van het wetsvoorstel „haar afspraak moet nakomen”.

De frustratie van Bolhuis is dat de voetbalwet twee jaar geleden in de Tweede Kamer is aangenomen, mogelijk eind juni in de senaat wordt behandeld en op z’n vroegst 1 januari 2011 ingevoerd kan worden. De wet regelt dat hooligans en andere relschoppers harder aangepakt kunnen worden, onder meer met een meldingsplicht tijdens wedstrijden.

Een ander verwijt dat Bolhuis de politici maakte was dat zij ministers niet aanspreken op het negeren van de motie van Joop Atsma (CDA), waarin elk ministerie is opgedragen tien tot twintig (ex-)topsporters een baan aan te bieden. Gisteren werd ook duidelijk dat twee partijen extra geld voor de sport willen uittrekken: de VVD 200 miljoen euro, de PvdA 100 miljoen.

Commentaar: pagina 7