Basketbalstad Groningen jubelt om derde landstitel

Groningen won gisteren voor de derde keer de nationale basketbaltitel. Twee jaar geleden was de club nog failliet.

Opeens was Marco van den Berg verdwenen. Even ontsnapt aan het feestgedruis in het kolkende Martiniplaza. De coach van de Groningse basketbalploeg GasTerra Flames was kort na het behalen van de landstitel naar zijn auto gegaan. Hij had daar voor iedere speler een boek klaarliggen, als presentje voor het kampioenschap. Met een inscriptie van hem en zijn assistent-coach Hein Gerd Triemstra. „Een memento voor een bijzonder seizoen”, noemde Van den Berg het.

De vergelijking met succescoach Phil Jackson drong zich meteen op. De Amerikaan gaf in zijn loopbaan regelmatig boeken aan de NBA-sterren, zoals in de gloriejaren van de Chicago Bulls. Begin dit jaar was de trainer van de LA Lakers weer de boekwinkel ingedoken, schreef de Los Angeles Times. Sterspeler Kobe Bryant kreeg ‘Montana 1948’, een boek over de strijd van een gezin verscheurd tussen loyaliteit en rechtvaardigheid. Voor Pau Gasol had Jackson ‘2666’ gekocht, een dikke roman over honderden onopgeloste moorden in Mexico.

Een klein uur na de zenuwslopende vijfde wedstrijd in de best-of-seven tegen Bergen op Zoom (79-74) doet Van den Berg zijn verhaal. De kampioensbeker stevig in de handen en een rugtas om zijn schouder. Nog hevig transpirerend zakt hij in een stoel. „Ik ben heel trots dat ik bij dit team hoor. Het is een sterk en hecht collectief”, zegt de 45-jarige coach over de ploeg die in de reguliere competitie met afstand de sterkste was (18 punten voorsprong op de nummer twee). „Zij accepteren mij voor honderd procent. Onvoorwaardelijk. Er is sprake van echte vriendschap.”

Het Martiniplaza ontplofte toen Bergen op Zoom door een dunk van Jason Dourisseau dertig seconden voor tijd de definitieve nekslag werd toegebracht. Na de titels van 1982 en 2004 was de titel weer terug in het basketbalgekke Groningen. De wedstrijd van gisteren (4.400 toeschouwers) was binnen driekwartier uitverkocht, een record. „8.000 man was ook gelukt”, aldus voorzitter Rob Schuur. Het is nog niet zo lang geleden dat Groningen in crisis verkeerde. Begin 2008 had de club tussen de 300.000 en 400.000 euro schuld. Het bestuur trad af en Schuur was een van de nieuwkomers. „Het zat helemaal fout. Ook heerste er een moppercultuurtje rond de club”, zegt Schuur. Met behulp van sponsors werd de schuld binnen korte tijd afgelost. Daarnaast was er een slepende belastingaffaire (ruim 300.000 euro). Uit fiscaal oogpunt werd de oude stichting opgeheven om met de oprichting van de nieuwe een doorstart te maken.

Nu is Flames, dat in de volksmond nog steeds Donar wordt genoemd, financieel weer gezond. De begroting voor komend seizoen bedraagt een kleine 1,8 miljoen euro. Bovendien beschikt de club over een brede achterban. „Nu er weer succes is, is iedereen er trots op Groninger te zijn. Dat speelt heel erg mee’’, zegt ‘Mister Donar’ Martin de Vries, die als speler het kampioenschap van 1982 meemaakte. „Iedereen stort zich erop. Het zakenleven, onderwijsinstellingen, de gemeente.” 28 jaar geleden viel de ploeg bij de kampioensreceptie al uit elkaar. Daar lijkt nu geen sprake van, bijna de volledige – door Amerikanen gedomineerde – selectie speelt ook volgend seizoen in Groningen.

De laatste titel werd zes jaar geleden onder ‘kampioenenmaker’ Ton Boot behaald. „Van alle titels was die bij Groningen het meest speciaal”, zegt Boot per telefoon. „Je werkt er in een prettige entourage. Het is een hele cultuur in Groningen.” Bij de huldiging destijds stond er ruim 10.000 man op de Grote Markt. Morgenavond wordt eenzelfde aantal verwacht. Van Van den Berg is bekend dat hij een bewonderaar is van de aanpak van Boot. De oud-coach op zijn beurt over Van den Berg: „Hij probeert de essentie te bereiken. Ook denkt hij aan de lange termijn, daar is zijn methode op gericht.”

Voor Van den Berg is de titel, zijn tweede nadat hij in 2003 de dubbel won bij Nijmegen, extra speciaal. Hij groeide op in Groningen en speelde in de jeugd van Donar. Wegens een kapotte knie moest hij zijn eigen basketbalcarrière (drie minuten eredivisie met Donar) op 21-jarige leeftijd beëindigen. „Dit is fantastisch voor Groningen”, zei de kersverse landskampioen. „Nu heb ik zin in vakantie. Ik ben leeg, maar wel heel erg tevreden.”

    • Steven Verseput