Balkenende wil af van taakstraf

CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende wil de taakstraf afschaffen. Volgens hem is deze vorm van straf niet geloofwaardig, omdat sommige jongeren het als „statussymbool” zien. Dat zei Balkenende gisteren tijdens een campagnebijeenkomst in Den Haag. Het CDA wil als alternatief de strafdienstplicht invoeren. Die bestaat uit nachtdetentie en strenge heropvoeding. Het CDA pleit al langer voor een strafdienstplicht voor overlastplegers tussen 14 en 24 jaar. Balkenende wil een hardere aanpak voor jonge delinquenten. De VVD en de PvdA staan kritisch tegenover de plannen van het CDA. In een reactie tegenover de NOS doet VVD-leider Rutte het plan van het CDA af als „campagnegereutel”. Volgens Rutte pleit de VVD al langer voor afschaffing van de taakstraffen „maar toen voelde het CDA er niets voor”. PvdA-leider Cohen vindt dat rechters wel taakstraffen moeten kunnen blijven opleggen. (ANP)