Arroyo wil tot bittere eind vechten voor roze trui

Routinier Stefano Garzelli won in de Ronde van Italië de spectaculaire klimtijdrit. Ivan Basso en Cadel Evans komen in het klassement dichter bij rozetruidrager David Arroyo.

De 93ste Ronde van Italië krijgt een spannend slot, zoveel is zeker na de gisteren door de Italiaanse renner Stefano Garzelli gewonnen klimtijdrit naar de Kronplatz. Klassementsleider David Arroyo eindigde op 2.16 minuut als zestiende en hield verrassend stand ten opzichte van de andere favorieten voor de eindzege. Ivan Basso werd op 1.10 zesde in de tijdrit en klom naar de tweede plaats in het klassement, op 2.29 van de Spanjaard. Maar de glorieuze winnaar van de rit afgelopen zondag naar de Zoncolan moest gisteren wel 28 tellen toegeven op Cadel Evans, die op de zonovergoten Kronplatz tweede werd en naderde tot op 3.09 van Arroyo.

In oogverblindend roze – van fiets tot zonnebril – gaf de kopman van Caisse d’Epargne gisteren alles wat hij in zich had in de zware klimtijdrit over 12,9 kilometer. Op het meetpunt na 7,6 kilometer had Arroyo pas de 25ste tussentijd, met al 1.20 minuut achterstand op de snelste doorkomst van Evans. Maar uitgerekend op het zwaarste deel van de berg, een onverhard weggetje met dertien bochten en stijgingspercentages tot liefst 24, toonde de 1.70 meter lange en 60 kilo lichte renner zijn kracht. Het verlies op zijn concurrenten in het klassement werd nauwelijks nog groter. De roze trui kwam nooit in gevaar. „De Giro winnen is gemakkelijker gezegd dan gedaan”, zei Arroyo lachend op de 2.275 meter hoge top. „Het belangrijkste is dat ik nog steeds in het roze rijd. Ik ga het gevecht aan met Basso en Evans. Tot het bittere eind.”

De Italiaanse favoriet Basso en wereldkampioen Evans hebben vrijdag en zaterdag nog zware bergritten over onder meer Mortirolo en Gavia om hun achterstand op Arroyo ongedaan te maken, voordat de Giro zondag eindigt met een tijdrit van vijftien kilometer in Verona. Maar de 30-jarige Spanjaard is niet zomaar een tegenstander. Natuurlijk had hij nooit zo hoog gestaan zonder de twaalf minuten voorsprong na de monstervlucht van vorige week naar L’Aquila. Maar Arroyo eindigde in 2007 al eens als tiende in de Giro en dertiende in de Tour. Vorig jaar bereikte hij Rome als elfde. Op de Zoncolan verloor hij zondag vier minuten op de ontketende Basso, maar gisteren oogde hij weer sterk. Na dit seizoen loopt het sponsorcontract af met Caisse d’Epargne, waardoor ploeg en renners doorgaans extra gebrand zijn op succes.

Ook de Australische neoprof Richie Porte, die net als Arroyo vorige week twaalf minuten won op weg naar L’Aquila, handhaafde zich met een zeventiende plaats op de Kronplatz verrassend hoog in het klassement. Tussen Basso en Evans in staat de 25-jarige renner van Saxo Bank nog altijd derde. Toch lijken de topfavorieten Basso en Evans vooral oog te hebben voor elkaar. In de besneeuwde Dolomieten namen ze verder afstand van Aleksandr Vinokoerov (zevende op 1.37) en Carlos Sastre (negentiende op 2.31). Basso toonde zich niet teleurgesteld over zijn verlies van 28 seconden ten opzichte van Evans. „Een klimtijdrit na een rustdag is voor mij niet ideaal. In het eerste deel ging het nog, daarna heb ik op mijn tanden moeten bijten.”

Alle toppers verloren in het tweede deel van de tijdrit, over het aangestampte gravel op de skipiste, veel tijd ten opzichte van Garzelli. De Girowinnaar van 2000 werd met zijn 36 jaar en 313 dagen de oudste winnaar van een Girorit sinds de 37-jarige Giovanni Rossignoli in 1920. De tijd van il Scoiattolo (de eekhoorn), zoals de bijnaam van Garzelli luidt, was ruim een minuut langzamer dan die van ritwinnaar Franco Pellizotti in 2008. Met een gemiddelde snelheid van 18,665 kilometer per uur is Garzelli de langzaamste tijdritwinnaar ooit in een grote ronde.

    • Maarten Scholten