Als ik minister van sport was...

Richard KRAJICEK (1971) tijdens het ABN AMRO tennis tournooi in Ahoy Rotterdam. foto VINCENT MENTZEL/NRCHandelsblad==F/C== Nederland. Rotterdam, 10 februari 2009 ©Vincent Mentzel 2009

„Dan zou ik sport naar de mensen brengen. In het klein probeer ik dat nu al te doen met de Richard Krajicek Foundation [die onder meer speelveldjes in wijken aanlegt]. Het is nu nog te vaak zo dat mensen om sociale of geografische redenen niet aan sport doen; er zijn geen accommodaties in de buurt of hun budget is te klein.

Sport is uit sociaal oogpunt belangrijk, maar ook om overgewicht tegen te gaan. Dat er behoefte aan is merk ik aan de vele aanvragen die wij bij onze foundation binnenkrijgen. We kunnen ze niet allemaal honoreren, want daar hebben we het geld niet voor.

Gouden medailles zijn goed voor de nationale trots, maar het draait uiteindelijk om de breedtesport. Dat de VVD – die ik hielp bij het schrijven van het verkiezingsprogramma – 200 miljoen extra per jaar voor sport uittrekt, vind ik een normale zaak. Waarom zou cultuur prioriteit hebben?

Of ik ooit minister van sport word valt te bezien. Als het aan de VVD ligt, komt er deze kabinetsperiode nog geen aparte post.”

Richard Krajicek voormalig toptennisser