31 doden bij jacht op drugsbaas

In de Jamaicaanse hoofdstad Kingston zijn zeker 31 mensen, onder wie 28 burgers, omgekomen door geweld tussen drugsbendes en het leger en de politie. Het geweld brak uit na een poging om de Jamaicaanse drugsbaas Christopher ‘Dudus’ Coke te arresteren. De 40-jarige Coke, die nog niet is gevonden, moet in de Verenigde Staten voor de rechter verschijnen wegens drugs- en wapenhandel. Coke zou een van de gevaarlijkste drugshandelaren ter wereld zijn en aan het hoofd staan van een netwerk dat in de VS en het Caraïbisch gebied marihuana en crack verkoopt.

Het geweld duurt al drie dagen. Vorige week gaf de Jamaicaanse premier Bruce Golding zijn maandenlange verzet tegen de uitlevering van Coke op. Daarop ontstonden zware vuurgevechten tussen drugsbendes en het leger en de politie. De luchthaven is gesloten en het hoofdbureau van de politie is aangevallen. Zondag werd in delen van Kingston voor een maand de noodtoestand afgekondigd. Maandag bestormden ruim duizend militairen een gebouwencomplex in de arme wijk Tivoli Gardens, waar Coke zich zou verstoppen. Gisteren deden het leger en de politie huiszoekingen in de wijk. Volgens de politie zijn daarbij 200 mensen opgepakt en vuurwapens gevonden. Omwonenden beweren dat het leger met helikopters explosieven op de sloppenwijk heeft laten vallen.

Coke heeft veel aanhangers in de sloppenwijken. Hij is voor hen geen drugshandelaar, maar een godvrezende, hardwerkende zakenman en een lokale held. Hij deelt zijn rijkdom met de arme Jamaicanen, investeert in de lokale gemeenschap, deelt voedsel uit, en helpt werklozen aan een baan. (Reuters)

Lees een portret van Christopher ‘Dudus’ Coke via nrc.nl/buitenland