WK voetbal

Zorgen om mentale gesteldheid van bondscoach Japan

TOKIO, 25 mei. De Japanse media maken zich grote zorgen over bondscoach Takeshi Okada. Na de nederlaag tegen Zuid-Korea (0-2) vroeg de trainer aan de nationale voetbalbond of hij wel in functie moest blijven. Hoewel voorzitter Motoaki Inukai zich achter de coach schaarde, hebben de kranten weinig vertrouwen meer in een goed optreden bij het WK. „We maken ons grote zorgen over de mentale gesteldheid van de coach”, schrijft de krant Daily Sports. „Op deze manier geeft hij zijn team ook het gevoel dat alleen hij verantwoordelijk is voor de nederlaag.” Ook dagblad Sports Nippon heeft grote twijfels. „Okada staat op het punt van instorten. Hoe kunnen de spelers een coach vertrouwen die het vlak voor het WK wil opgeven?” De krant Asahi Shimbun vindt het optreden van Okada een slechte zaak. „Zijn onzekere optreden zal geen goede invloed hebben.” Japan is in de groepswedstrijden tegenstander van het Nederlands elftal. (ANP)

Träsch haakt ook af bij Duitse selectie

EPPAN, 25 mei. De Duitse voetbalploeg is kort voor het begin van het WK opnieuw een speler kwijtgeraakt. Christian Träsch ging gisteren in een oefenduel tegen FC Südtirol, dat uitkomt in de derde Italiaanse divisie, door zijn enkel. De Duitse voetbalbond maakte gisteravond bekend dat de blessure van de 22-jarige speler van VfB Stuttgart dermate ernstig is dat hij niet mee kan naar Zuid-Afrika. Träsch gold als mogelijke speler op het middenveld. Eerder raakte bondscoach Joachim Löw aanvoerder Michael Ballack al kwijt. De Duitsers speelden gisteravond een wedstrijd van twee keer een half uur tegen FC Südtirol. Ze wonnen met 4-0. (ANP)

Dopingplasje voor Oranje-spelers

SEEFELD, 25 mei. De voetballers van de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor het WK hebben gisteren in Seefeld onverwachts bezoek gekregen. Ze werden tijdens het trainingskamp met een zogenoemde out-of-competition controle geconfronteerd. Deze test werd in opdracht van de Nederlandse Dopingautoriteit uitgevoerd. Het was niet de eerste keer dat de voetballers in de aanloop van het WK op het gebruik van ongeoorloofde middelen werden gecontroleerd. De meeste internationals moesten in eigen land ook al eens urine inleveren. Geen voetballer testte toen positief. De uitslag van de controle van gisteren is nog niet bekend. (ANP)

Twitterverbod voor spelers van Spanje

LAS ROZAS, 25 mei. De Spaanse voetbalselectie zal tijdens het WK afgesloten zijn van sociaal contact via netwerksites. Bondscoach Vicente del Bosque heeft het gebruik van ‘social communities’ als Twitter en Facebook verboden tijdens het toernooi in Zuid-Afrika. Dat heeft een woordvoerster van de Spaanse voetbalbond gisteren gezegd. Del Bosque wil hiermee voorkomen dat de spelers zichzelf in de problemen brengen door ondoordachte berichten op hun site te plaatsen. (ANP)

Beckham gaat bondscoach helpen

LONDEN, 25 mei. De Engelse bondscoach Fabio Capello sluit uit dat David Beckham tijdens het WK een rol in de trainersstaf van Engeland vervult. Wel gaat de geblesseerde vedette mee met de selectie. Dat hij speelt is eveneens uitgesloten. „David gaat ons wel helpen in de begeleiding”, zei Capello. Beckham gaat ook promotionele activiteiten doen voor Engelands kandidatuur voor de organisatie van het WK in 2018. (ANP)

Australië als eerste in Zuid-Afrika

JOHANNESBURG, 25 mei. Australië arriveert als eerste van de deelnemende landen aan het WK in Zuid-Afrika. Het elftal van trainer Pim Verbeek landt morgen in Johannesburg en traint een dag later voor het eerst. Vijfvoudig wereldkampioen Brazilië komt donderdag aan in Zuid-Afrika. Het Nederlands elftal arriveert zondag 6 juni in Zuid-Afrika. (ANP)

Extra cellen en rechtbanken

JOHANNESBURG, 25 mei. Zuid-Afrika heeft voor het WK ruim vijftig speciale rechtbanken ingericht. Daar wordt snelrecht toegepast op zich misdragende fans. De rechtbanken blijven open tot twee weken na de titelstrijd. In de meeste van de tien speelsteden zijn ook extra cellen gereserveerd waar hooligans kunnen worden opgesloten. (ANP)