VS steunen boycot van N-Korea

De Verenigde Staten steunen het handelsembargo tegen Noord-Korea waartoe Zuid-Korea heeft opgeroepen naar aanleiding van het torpederen van een Zuid-Koreaanse marineschip. President Obama zei dat er een einde moet komen aan „de bedreigende houding van Noord-Korea”. Ook gaf Obama het Amerikaanse leger opdracht marineoefeningen te houden met Zuid-Korea om er zeker van te zijn dat het leger „paraat is om zich te weren tegen toekomstige agressie”. Zuid-Korea wil de zaak voorleggen aan de VN-Veiligheidsraad. Secretaris-generaal Ban Ki-moon zei gisteren vertrouwen te hebben dat de Raad „passende maatregelen” zal nemen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft gisteren bij China aangedrongen samen te werken met de VS in hun pogingen om Noord-Korea onder druk te zetten. China, de belangrijkste handelspartner van Noord-Korea, heeft daar nog geen gehoor aan gegeven en riep alle partijen op kalm te blijven. Bij de aanval op het marineschip kwamen in maart 46 mariniers om het leven. Vorige week concludeerde een internationaal onderzoeksteam dat de torpedo van Noord-Koreaanse makelij is. (BBC, Reuters, AFP)