Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Sandra de Vries uit Geldrop is de dochter van crimineel en Hells Angel Paul de Vries en de geliefde van Hells Angel Cor Pijnenburg, die beiden in 2004 werden vermoord. Sandra’s eerste man Geert werd eveneens vermoord. Zij schreef het boek Mijn Waarheid, van Hells Angel-dochter tot heks. Verder: jongeren in Suriname kiezen voor Bouterse. En: de populariteit van songfestivaldeelnemer Sieneke in de regio. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Onderzoek waarom de PVV zakt in de peilingen, met een analyse van het afnemende vertrouwen van de kiezer in de PVV. In de serie Blind Date trekt Femke Halsema, lijsttrekker van GroenLinks, naar een van tevoren onbekende bestemming voor een ontmoeting met onbekende mensen. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova/DenHaag vandaag. Een nieuwe politieke barometer, verslag over het debat tussen de christelijke lijsttrekkers in Amersfoort, Job Cohen gevolgd tijdens zijn collegetour in Leiden en een reportage over rassenscheiding bij sportbeoefening in Zuid-Afrika. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

Bij Yerli aan tafel. Schrijfster, cabaretière en presentatrice Nilgün Yerli praat met ‘poldermoslim’ Mohammed Cheppih (32), die strijdt voor een volwaardige positie van moslims in Nederland. Vroeger werd Cheppih in de pers als radicaal afgeschilderd. Tegenwoordig zet hij zich in om met preken, trainingen en advies radicalisering te voorkomen. Het Gesprek, 19.45-20.15u.

Knevel & Van den Brink. Te gast zijn de nummers 2 van vier politieke partijen: Ank Bijleveld (CDA), Nebahat Albayrak (PvdA), Fleur Agema (PVV) en Edith Schippers (VVD) discussiëren met elkaar over de positie van nummer twee op de lijst, de zorg, de economische crisis, de hypotheekrenteaftrek en veiligheid op straat. Ned.1, 23.05-0.05u.

informatief

Kijken in de ziel: toptrainers. Eerste aflevering van driedelige serie waarin Coen Verbraak praat met Nederlandse voetbaltrainers over hun vak. Met o.a. Guus Hiddink, Leo Beenhakker, Louis van Gaal en Bert van Marwijk.Ned.2, 21.20-22.00u.

documentaire

Tschernobyl – Die Natur kehrt zurück. Vierentwintig jaar na de nucleaire ramp in Tsjernobyl stelt de natuur in het nog altijd voor mensen streng verboden gebied de wetenschap voor raadsels. Kersen zouden er risicoloos gegeten kunnen worden, maar de pitten vooral niet. Muizen zijn sterk radioactief, maar ondervinden geen enkele schade. De in 1998 uitgezette Przewalskipaarden blijken resistent. Arte, 20.15-21.50u.

Dokument: Voet tussen de deur bij de PVV. Eerste van tweedelige film van Frans Bromet over de raadsleden van de PVV in Almere. Ned.2, 20.55-21.20u.

Stalingrad, the director’s cut. Eerste deel van twee documentaires uit 2003 over de slag die voor een ommekeer in WO II zorgde. Soldaten van beide strijdende partijen en alle rangen worden aan het woord gelaten.Canvas, 21.10-22.00u.

Kongo – afl.1: De wedren (1510-1908). Eerste deel van driedelige serie over Congo. Over de eerste Europese bezetting van het land door Portugal in de zestiende eeuw, tot de triomf van de Belgische koning Leopold II en de organisatie van wrede uitbuiting in de negentiende eeuw. Canvas, 22.00-22.55u.

The Story of Science: Power, Proof and Passion. Serie over de evolutie van de wetenschap en de invloed ervan op de maatschappij. In deze aflevering staat de geneeskunst centraal. Van traumazorg voor Romeinse gladiatoren via de bijna perfecte anatomische tekeningen van Leonardo da Vinci naar het begrip over de rol van elektriciteit en de microscopische wereld van de cel.BBC 2, 22.00-23.00u.

De donkere kamer van Eli Weinberg. In 1908 in Letland geboren fotograaf die in 1929 wegens het racisme in zijn land naar Zuid-Afrika emigreerde. Daar leidde hij een dubbelleven: enerzijds succesvol societyfotograaf, anderzijds clandestien als portrettist van het destijds verboden ANC. Ned.2, 23.30-0.30u.

sport

Roland Garros. Verslag van het grandslam tennistoernooi op Roland Garros. Morgen, Ned. 1, 11.00-17.25u. Samenvatting van de vandaag gespeelde wedstrijden: Sporza, Canvas, 0.30-1.15u.