Vliegtuigcrash India: 158 doden

Reddingswerkers hebben vanochtend tussen de brokstukken de ‘zwarte doos’ met de vluchtgegevens gevonden van het passagierstoestel van Air India Express dat afgelopen zaterdag verongelukte op de luchthaven van Mangalore, in het zuiden van India. Bij de ramp kwamen 158 mensen om het leven. Acht personen overleefden het ongeluk. Zij liggen met brandwonden en andere verwondingen in het ziekenhuis.

Air India Express is een dochteronderneming van het staatsbedrijf Air India dat vooral bekend staat om zijn hoge financiële verliezen en zijn onvermogen om de opkomende concurrentie van private luchtvaartmaatschappijen het hoofd te bieden. Het toestel dat zaterdagochtend even na zessen verongelukte, een ruim twee jaar oude Boeing 737-800, was afkomstig uit Dubai. Aan boord waren veel Indiase gastarbeiders.

Het toestel schoot over de verhoogde landingsbaan heen en brak brandend uiteen in een met bomen begroeide laagte achter het vliegveld. Zondag al werd de apparatuur teruggevonden met de opnames van de gesprekken in de cockpit.

Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend. In de media is gespeculeerd over ‘vermoeidheid’ van de bemanning, onder leiding van een Britse gezagvoerder. Ook werd gesuggereerd dat het vliegveld van Mangalore, dat als moeilijk bekend staat voor piloten, een te korte landingsbaan zou hebben voor grotere vliegtuigen. Maar de zaterdag naar Mangalore afgereisde minister van Luchtvaart Praful Patel heeft gezegd dat het ongeval niets te maken heeft met de kwaliteit van de landingsbaan.

Behalve Indiase onderzoekers proberen ook twee Amerikaanse teams, waaronder een van Boeing, de oorzaak van de ramp te achterhalen. Het laatste grote vliegtuigongeluk in India dateert van bijna tien jaar geleden toen zestig passagiers werden gedood bij een crash op het vliegveld van Patna, de hoofdstad van de deelstaat Bihar. In november 1996 botsten twee passagiersvliegtuigen (uit Saoedi-Arabië en uit Kazachstan) in volle vlucht boven de deelstaat Haryana. Daarbij kwamen alle 349 inzittenden om.