Vliegtuigcrash bij Indiase stad Mangalore

Rescue personnel and volunteers walk over wreckage at the crash site of an Air India Boeing 737-800 aircraft which crashed upon landing in Mangalore on May 22, 2010. An Air India Express plane overshot a runway and crashed in flames Saturday in southern India, killing 158 people as a handful of survivors managed to scramble from the burning wreckage.Officials said the Boeing 737-800, carrying 160 passengers and six crew on a flight from Dubai, careered off the end of the "table-top" runway at Bajpe airport and plunged into a forested gorge where it was engulfed in flames. AFP PHOTO/Dibyangshu SARKAR AFP

Reddingswerkers en vrijwilligers staan op de verbrande resten van de Boeing 737 die zaterdagochtend neerstortte vlakbij de Indiase stad Mangalore. Het ongeluk, waarbij 158 inzittenden om het leven kwamen, is mogelijk veroorzaakt door een menselijk fout. Dat meldde gisteren de Indiase minister Praful Patel, verantwoordelijk voor passagiersluchtvaart.

Het vliegtuig van Air India Express was onderweg van Dubai naar Mangalore. Tijdens de landing schoot het van de baan, belandde in bosrijk gebied en vloog vervolgens in brand. Reddingsdiensten rukten massaal uit, maar hadden moeite het toestel te bereiken door het onbegaanbare gebied en de dikke rook. Acht mensen wisten uit het brandende toestel te ontsnappen.

Deskundigen zeggen dat het moeilijk kan zijn te landen op het vliegveld van Mangalore omdat het op een heuveltop ligt. Volgens Patel waren het zicht en de weersomstandigheden tijdens de landing echter goed.

De precieze oorzaak van het ongeluk moet nog worden vastgesteld. De zwarte doos is inmiddels gevonden, aldus de staatsmedia van de Verenigde Arabische Emiraten. (AP, BBC, Reuters)