Thaksin gezocht voor terreur

De Thaise justitie heeft vandaag een arrestatiebevel wegens terrorisme uitgevaardigd tegen de voortvluchtige oud-premier Thaksin. Hij wordt ervan verdacht het brein te zijn achter de protestacties van de zogeheten roodhemden, aanhangers van Thaksin die het aftreden van de regering eisen. De protesten werden vorige week opgebroken.

Volgens regeringsfunctionarissen heeft de oud-premier de demonstraties met ongeveer anderhalf miljoen dollar per dag gefinancierd en heeft hij vanuit Cambodja wapens en strijders naar Bangkok gestuurd. Bij de protesten en het legeringrijpen zijn zeker 85 doden gevallen.

Thaksin ontkent: „Terwijl ik vreedzaam streed voor gerechtigheid en de teruggave van de van mij geroofde bezittingen, werd ik aangepakt met aanklachten voor terrorisme”, schrijft hij op zijn Twitterpagina.

In 2006 werd Thaksin verdreven met een militaire staatsgreep. Later is hij veroordeeld voor corruptie en machtsmisbruik, wat leidde tot de inbeslagname van 1,4 miljard dollar van zijn vermogen. Hij leeft in het buitenland om twee jaar gevangenisstraf te ontlopen. Op terrorisme kan in Thailand de doodstraf staan.

Gevreesd wordt dat de aanklacht de onrust weer kan doen opleven. De avondklok in Bangkok en 23 provincies is verlengd tot en met 29 mei. (Reuters)