Stem zonder verleden

Suriname kiest vandaag een parlement. Daarbij lijken de decembermoorden vergeten.

Vooruitgang is wat de aanhangers van NDP-leider Desi Bouterse willen horen.

Former Surinamese dictator Desi Bouterse, head of the opposition National Democratic Party (NDP), is mobbed by party supporters during a surprise visit in downtown Paramaribo, May 22, 2010. Bouterse, who said he is willing to talk with all parties to form a government, leads most opinion polls ahead of the May 25 parliamentary elections, and has vowed to seek the presidency if his party wins enough seats. REUTERS/Ranu Abhelakh (SURINAME - Tags: POLITICS ELECTIONS) REUTERS

„Zie je deze schotwonden en littekens?” zegt Ronald terwijl hij naar zijn getekende benen wijst. „Daar is Ronnie Brunswijk verantwoordelijk voor.”

Op een straathoek in zijn wijk Flora in Paramaribo vertelt de 52-jarige oud-militair zijn levensverhaal. Hoe hij gewond raakte in de Binnenlandse Oorlog (1986-1992) tijdens een aanval van het Junglecommando van Brunswijk. „We waren met vijf soldaten. Twee hebben de schietpartij overleefd. Ik was een van hen.”

Sindsdien kan Ronald niet meer tegen knallen, onweer en vuurwerk. Zelfs als hij iemand hoort schreeuwen, kan hij volledig doorslaan. Oud-militairen zoals hij zijn nooit behandeld tegen posttraumatische stress. „Veel van mijn vrienden zwerven op straat, zijn aan de drank geraakt of slaan hun vrouw.”

Zelf dobbelt Ronald voor geld. Bij de parlementsverkiezingen van vandaag stemt hij op Desi Bouterse: voor hem de bevelhebber voor wie hij in de jaren negentig vocht, voor veel jonge Surinamers de populaire leider van de Nationale Democratische Partij (NDP), onderdeel van de Mega Combinatie.

De verhalen van getraumatiseerde ex-militairen zijn niet opgetekend in Surinaamse geschiedenisboeken. Ook de Decembermoorden van 1982, toen onder leiding van Bouterse vijftien critici werden geëxecuteerd in Fort Zeelandia, zijn geen vast onderdeel van het curriculum. De meeste Surinamers zijn na die tijd geboren en hebben weinig binding met het recente, militaire verleden: de Sergeantencoup van Bouterse in 1980 en zijn staatsgreep in 1990 met een simpel telefoontje naar de regering.

De huidige president Ronald Venetiaan van het politieke blok Nieuw Front brengt de „mensenrechtenschendingen” van Bouterse in de campagne wél naar voren. Hij weigert ook pertinent met de oud-legerleider te debatteren. „Ik ga niet om de tafel zitten met iemand die vrienden van mij heeft vermoord en verantwoordelijk is voor een van de zwartste bladzijden uit onze geschiedenis”, zei Venetiaan eerder.

Maar dat Bouterse nog altijd hoofdverdachte is in het lopende Decembermoordenproces – en een veroordeeld drugshandelaar – deert zijn aanhangers niet. Voor hen is hij de nationalist die Suriname naar grote hoogten kan brengen, strafblad of niet. Ze zijn het verhaal over de mensenrechtenschendingen beu.

Het Nieuw Front speelt in op de angst bij ondernemers, zeker uit Nederland, dat de internationale reactie op grote verkiezingswinst voor de omstreden Bouterse de economie zal schaden. De verenigde partijen hameren erop dat zij stabiliteit brachten na jaren van corruptie en wanbeleid door ex-president Jules Wijdenbosch.

De Surinaamse dollar is al enkele jaren redelijk stabiel. Grote schulden aan bijvoorbeeld Brazilië zijn afbetaald zodat Suriname weer kredietwaardig is. Buitenlandse investeerders, vooral Nederlandse bedrijven, waagden de sprong overzee .

De groeiende welvaart is te zien in een wijk als Uitvlugt in Paramaribo. Hier luncht de nieuwe elite in de hypermoderne Hermitagemall en vind je dure merkspijkerbroeken en hippe tassen uit New York. Op de parkeerplaats staan grote SUV’s. Heb je geld, dan is alles mogelijk in Suriname.

„De Surinaamse economie groeit ieder jaar met bijna zes procent”, zegt Winston Ramautarsingh van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). „We hebben de afgelopen vijf jaar meer verdiend met de export van onze mineralen, met bauxiet, aardolie en goud. De prijzen waren hoog. Daardoor hebben we meer kunnen importeren en is hier nu veel te koop. Wel voor pittige prijzen, en omdat de lonen niet zijn mee gegroeid, profiteren vooral rijken van het aanbod. ”

Mensen als oud-militair Ronald moeten rondkomen van 900 Surinaamse dollar (250 euro) per maand. Zij zijn aangewezen op de Chinese supermarkten die uit de grond schieten. De Surinamers maken zich druk over de opmars van de Chinezen, die ook de bouwsector domineren.

Volgens econoom Ramautarsingh moet Suriname de eigen productie op gang brengen. Vooral de landbouwsector is nog een onontgonnen sector. „Dit land heeft potentie genoeg.” Dat is deze dagen ook de boodschap van Bouterse. En die boodschap slaat aan. De NDP lijkt bij de verkiezingen op een grote overwinning af te steven.

Oud-militair Ronald: „Ik heb van dichtbij de moorden in 1982 meegemaakt. Misschien is Bouterse verantwoordelijk, maar wie is hier in Suriname zonder schuld? President Venetiaan wordt de man met de tien schone vingers genoemd. Vuile nagels heeft hij zeker. Hij werkt samen met corrupte politici. Maar daar hoor je niemand over. ”

    • Nina Jurna