Staking bij BA treft met name Heathrow

Pickets wave Unite union flags from the top of a double decker bus near Heathrow Airport, west of London May 24, 2010. British Airways cabin crew began a new strike on Monday after weekend talks to try to resolve a long-running dispute over wages, job cuts and working conditions broke down in acrimony. REUTERS/Stefan Wermuth (BRITAIN - Tags: TRANSPORT BUSINESS EMPLOYMENT TRAVEL) REUTERS

Voor de tweede opeenvolgende dag had British Airways (BA) vandaag te lijden onder een staking van cabinepersoneel. Vooral op het Londense Heathrow vielen veel vluchten uit.

BA zei dat slechts 60 procent van de dienstregeling vanaf Heathrow kon worden uitgevoerd. Op Gatwick en City, twee andere luchthavens bij Londen, slaagde BA er wel in alle vluchten te laten vertrekken en aankomen.

De vakbond van cabinepersoneel begon gisteren aan een vijfdaagse staking. De grootste vakbond, Unite, poogde tot het laatst een compromis te sluiten met de directie, maar dit mislukte, waarna de onderhandelingen tussen beide partijen werden beëindigd.

Onderwerp van conflict is in mindere mate de hoogte van de lonen; het gaat om de privileges van personeel buiten diensttijd. Zo wil de directie de goedkope tickets voor eigen gebruik van het personeel en hun familie beperken. De werknemers zijn daar fel tegen.

Volgens topman Willie Walsh kan BA zich geen staking veroorloven. Het bedrijf leed vorig jaar een verlies van 425 miljoen pond (500 miljoen euro). In maart legde het cabinepersoneel het werk ook twee maal neer voor in totaal zeven dagen. Walsh wil dat het cabinepersoneel bij BA meer gaat werken voor hetzelfde salaris.