Spin van de dag: het H-woord

Vrijdag begon de CDA-leider Balkenende er mee tijdens het eerste lijsttrekkersdebat, zondag deed hij het weer en vanmorgen opnieuw. Campagnetijd is een tijd van spinnen, een voor de eigen partij gunstige draai aan de werkelijkheid geven.

Bij de VVD is de hypotheekrenteaftrek niet veilig, bij het CDA wel. Dat is wat Balkenende het grote publiek wijs wil maken. „Voor het CDA is het een keihard punt”, zei Balkenende tijdens de dagelijkse CDA-persconferentie. De VVD houdt volgens hem ruimte voor een paarse coalitie. Maar het VVD-programma is overduidelijk: „De aftrekbaarheid voor de eerste woning blijft onverkort gehandhaafd.” Op vragen van Balkenende aan VVD-leider Rutte of hij garanties wil geven, zegt die steevast: „Misplaatste stoerheid”. Begeef je niet op het speelveld van de ander, dat is de campagneregel die Rutte volgt. Balkenende zal echter blijven proberen de wedstrijd te spelen wie het stoerst is over het H-woord. (HS)