Skinheads kan PVV niet gebruiken

Het is het schrikbeeld voor elke partij in campagnetijd: een prominent lid dat een afwijkend geluid laat horen.

Brinkman gaat nu opnieuw in tegen PVV-leider Wilders.

WFA14T:WILDERS OP CAMPAGNE IN HAARLEM:HAARLEM;22MAY2010-Op zaterdag waren PVV-leider Geert Wilders en zijn team op verkiezingscampagne in Haarlem. Voorafgegaan door politie en omringd door lijfwachten liep Wilders al folderend door een drukke winkelstraat. Foto: Wilders poseert met bewonderaars.WFA/mj/str.Michael Jacobs WFA MICHAEL JACOBS

De eenheid van de ooit zo gesloten PVV-fractie lijkt definitief doorbroken. En dat na een weekend waarin de PVV een paar smetjes te verwerken kreeg: belastende informatie over voormalig PVV-kandidaat Gidi Markuszower en een lijsttrekkersdebat waar Wilders volgens het publiek slechter presteerde dan Rutte (VVD) en Cohen (PvdA).

De jongeren die gisteren naar het Japanse restaurant Cascades in Den Haag kwamen om hun steun aan de PVV te betuigen – een stuk of dertig – maakte het niets uit. Ze waren gekomen om mee te praten over de oprichting van een PVV-jongerenpartij. Dat gebeurde op initiatief van Tweede Kamerlid Hero Brinkman, die sinds twee weken openlijk pleit voor een democratische PVV en een jongerenpartij.

Maar of die er ooit komt, is de vraag. Geert Wilders is er geen voorstander van. Voor de PVV-leider komt het doordachte plan van Brinkman dan ook uiterst ongelukkig, midden in de campagne. Hoewel de PVV-leider vorige week probeerde het brandje te blussen door positief over een jongerenafdeling te praten, werd van hem gisteren in Den Haag niets vernomen. Geen (video)boodschap van de leider, geen steuntje in de rug. Ook Hero Brinkman noemde de naam van Wilders niet één keer.

Brinkman krijgt bij het opzetten van een jongerenafdeling hulp van de 16-jarige havo-scholiere Jacky Stevens (strakke lichte spijkerbroek, wit bloesje, open lakschoentjes en sterretjesbeugel) en Ashwin van Stormbroek (17) – zwart pak, lichtblauwe stropdas. Geduldig en zelfverzekerd staat het trio de pers, die massaal is toegestroomd, te woord. Jacky’s moeder Jacqueline kijkt trots toe. „Wat is het toch een lekker stoer wijf hè.”

Tot grote opluchting van Brinkman en Jacky Stevens blijken de jongeren die naar Cascades zijn gekomen geen rechts-extremistische skinheads. „Dat soort gespuis kunnen we niet gebruiken”, aldus Jacky. Brinkman bekent achteraf bang te zijn geweest voor rottigheid. „Er had hier maar één raar type rond hoeven lopen die voor de camera’s van alles en nog wat roept, en dan had ik nu een groot probleem.” Volgens Jacky zijn veel jongeren afgehaakt vanwege hun examens of uit angst voor „gedoe”. „De PVV is toch een omstreden partij met veel tegenstanders. Ze waren bang voor rellen.”

Tijdens de bijeenkomst debatteren de PVV-jongeren met vertegenwoordigers van andere jongerenafdelingen van de PvdA, GroenLinks, D66 en Trots op Nederland. Zij discussiëren over verschillende stellingen, bijvoorbeeld dat niet zomaar iedereen lid mag worden van een politieke jongerenorganisatie en dat jongerenafdelingen alleen maar lastig zijn. Hoewel de meningen soms flink uiteen lopen, blijft het een keurig debat. De jongeren, voornamelijk keurig uitziende jongens met spijkerbroeken en overhemden, zijn uiterst serieus.

Waarom deze jongeren op de PVV stemmen? Het moet weer veilig worden op straat en de PVV is de enige partij die dat kan realiseren, antwoordt de 24-jarige transportmedewerker Danny Verhoeven uit Den Haag, een forse man met gemillimeterd haar en sportschoenen. Andreas Agema (21) – „Nee, geen familie van Fleur Agema” (een PVV-Kamerlid, red.) – wil dat de PVV allereerst het immigratieprobleem aanpakt. Hoofddoekjes, daar is hij fel tegen. „Ik zie dat als onderdrukking van de vrouw. Dat die vrouwen dat zelf niet zien, vind ik het ergste.” In het kleine Groningse dorp Warffum waar hij vandaan komt is immigratie „gelukkig geen probleem”, zegt hij.

De 18-jarige Kevin van Welt uit Maastricht loopt op de jongerenbijeenkomst rond met een plastic tasje. Daarin zit het boek Kies voor vrijheid van Geert Wilders en het statistisch jaarboek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. „Als ik het debat aanga, wil ik wel de cijfers bij de hand hebben.” Kevin – klein van stuk, strak achterovergekamd haar dat glimt van de gel en een onmiskenbare Limburgse tongval – zegt dat Geert Wilders zijn vertrouwen heeft. Niet alleen de immigratiestandpunten spreken hem aan, zegt hij, hij is ook voorstander van 10.000 extra agenten, van beter onderwijs, van betere zorg. En dat is allemaal betaalbaar als Nederland bespaart op ontwikkelingshulp aan het buitenland.

Brinkman is begonnen met het inzamelen van handtekeningen. Hiermee hoopt hij de nieuwe PVV-fractie er straks in juni van te kunnen overtuigen dat meer democratie en een jongerenafdeling noodzakelijk zijn om de partij te laten voortbestaan. Aan de jongeren ligt het niet: die zijn er klaar voor.

    • Barbara Rijlaarsdam