Robben optie op beide vleugels

Bondscoach Bert van Marwijk maakt donderdag de Oranjeselectie van 23 spelers voor het WK bekend. Wellicht houdt hij voor de geblesseerde Ryan Babel een slag om de arm.

Bondscoach Bert van Marwijk liet gisteren in het trainingskamp van het Nederlands elftal in het Oostenrijkse Seefeld doorschemeren dat hij met Arjen Robben wellicht andere plannen heeft dan zijn collega Louis van Gaal van Champions Leaguefinalist Bayern München.

De dribbelaar maakte bij de Beierse club furore op de rechtervleugel met fraaie acties en veel doelpunten. Ook bij Chelsea en onder bondscoach Marco van Basten in Oranje opereerde Robben wel eens vanaf de rechterkant. „Maar Arjen heeft genoeg kwaliteiten om zich eveneens vanaf links te onderscheiden”, zei Van Marwijk, die Robben veelal als linksbuiten inzette. En daarmee houdt hij ongetwijfeld ook rekening met de samenstelling van de selectie en de balans in het elftal. Met Robben op de linkerflank kan hij Dirk Kuijt, die veel indruk maakt tijdens de trainingssessies in Seefeld, in een meer controlerende rol op rechts inzetten. Dit in weerwil van de opvatting van de beoogde spits Robin van Persie die eerder duidelijk maakte dat hij in zijn rug gesteund wil worden door Wesley Sneijder, Robben én Rafael van der Vaart.

Van Marwijk verliest de ontwikkelingen in het moderne voetbal niet uit oog. „Er is een tendens dat linksbenige spelers op rechts worden opgesteld en andersom”, legde hij uit. „De Braziliaanse bondscoach Carlos Alberto Parreira heeft eens gezegd dat alle aanvallers in de toekomst door elkaar gaan lopen. Inderdaad is de tijd van de vleugelspeler die aan de lijn speelt voorbij. Zo moest ik vroeger bij Go Ahead ook voetballen. Back van de tegenstander passeren en dan een voorzet geven op het hoofd van centrumspits Ruud Geels. Dat speltype is te statisch geworden.”

Van Marwijk vindt echter dat per individu gekeken moet worden waar een vleugelvoetballer het beste tot zijn recht komt. Een zogenoemde ‘linkspoot’ moet niet bij voorbaat op rechts spelen. „Al is dat modern en voelt hij zich daar lekker. Er zijn flankspelers met een goed rechterbeen die alleen op links goed uit de voeten komen. Zoals Eljero Elia. Maar anderen kunnen op beide kanten spelen. Dan moet je kiezen wat het beste is voor het elftal.”

Wat Van Marwijk precies in zijn hoofd heeft voor de frontlinie van Oranje, wordt pas op z’n vroegst donderdag duidelijk. Dan maakt hij de selectie voor het WK bekend. Voor de linkerkant beschikt hij ook nog over Elia en Ryan Babel. De laatste herstelt voorspoedig van een hamstringblessure. Van de huidige groep van 27 spelers moeten er vier afvallen. Van Marwijk moet voor dinsdag 1 juni zijn lijstje met namen voor het WK hebben ingeleverd bij de wereldvoetbalbond FIFA.

Robben, Mark van Bommel en Sneijder kregen in verband met de finale van de Champions League van afgelopen zaterdag vrij tot na de waarschijnlijk weinig representatieve oefeninterland tegen Mexico, morgen in Freiburg. Het is opmerkelijk dat de Midden-Amerikanen, die hun trainingskamp in Duitsland hebben, gisteravond op Wembley ook nog tegen Engeland hebben gespeeld. Het gastland won met 3-1. „Mexico heeft een grote selectie, ze zullen wel niet met hetzelfde team aantreden”, zei Van Marwijk.

Tijdens het duel morgenavond in Duitsland zal de bondscoach nog een paar potentiële afvallers uittesten. Voor wat betreft de middenlinie zijn Orlando Engelaar en Stijn Schaars daarvoor kandidaat. Achterin beschikt Van Marwijk in Giovanni van Bronckhorst, Vurnon Anita en Edson Braafheid over drie linksbacks. Ron Vlaar en Khalid Boulahrouz, die niet veel speelde bij VfB Stuttgart, maken verder geen sterke indruk in de partijtjes op de trainingen. Vlaar kreeg op de training vanochtend bovendien last van een oude hamstringblessure. Van Marwijk: „Alleen onder de aanvallers vallen er geen twee af. Het is in deze fase belangrijk dat iedereen het gevoel heeft een kans te hebben gekregen. Ik kijk bij mijn keuzes niet naar karakters. Een goed elftal hoeft geen vriendenteam te zijn.”

    • Erik Oudshoorn