'Repressie' bij stembus in Ethiopië

Verkiezingswaarnemers van de Europese Unie onderzoeken mogelijke ongeregeldheden tijdens de Ethiopische verkiezingen van zondag. Volgens de internationale mensenrechtenclub Human Rights Watch kleurden repressie en intimidatie de verkiezingen. Kiezers zou gezegd zijn dat zij hun voedselhulp konden verliezen, evenals leningen en banen in de publieke sector als zij tegen de regerende Ethiopian People’s Revolutionary Democratic Front (EPRDF) zouden stemmen. De oppositie sprak bovendien over intimidatie op de verkiezingsdag zelf. EU-waarnemers lieten zondag nog weten dat de verkiezingen vreedzaam verliepen en meer dan zeventig procent van de 32 miljoen geregistreerde kiezers een stem uitbracht. Analisten voorspelden een gemakkelijke winst voor de EPRDF, dat geleid wordt door premier Meles Zenawi. Zenawi, bondgenoot van de VS, kwam in 1991 na een coup aan de macht. De Ethiopische kiescommissie heeft tot 21 juni om de resultaten naar buiten te brengen. (AP, BBC)