Punten scoren tegen het chagrijn

Goed nieuws vanuit Tirol. Het was de afgelopen dagen beregezellig geweest op 1.100 meter hoogte. Vrouwen op bezoek, spelletjesmiddag voor de kinderen, en het kwik was gelukkig ook omhoog geschoten. „De bondscoach heeft punten gescoord”, declameerde Robin van Persie. Met de sfeer zit het in elk geval wel goed.

Heel anders dan in het vaderland, waar politici elkaar in de haren vliegen op weg naar de verkiezingen van 9 juni. Ook zij proberen krampachtig te ‘scoren’.

Sport en politiek gaan hand in hand. Zeker in het door apartheid getekende Zuid-Afrika, waar de voetballers drie dagen voor de verkiezingen neerstrijken voor het WK. Zouden de internationals al een machtiging hebben afgegeven? „Niet vergeten schat: op 9 juni op die Rutte stemmen, want die wil niet morrelen aan onze hypotheekrenteaftrek.” Je kan het je nauwelijks voorstellen. Of dat Vurnon Anita zich in de lobby van het spelershotel in Seefeld verbijsterd afwendt van het beeldscherm en zegt: „Krijg nou wat, ik kom bij de Stemwijzer uit op de Partij voor de Dieren van die Thieme!”

Profvoetballers staan niet bekend om hun politieke engagement. Als ze al lezen, dan liever de bestseller De ontvoering van Alfred Heineken van Peter R. de Vries dan het verkiezingsprogramma van – pak ’m beet – GroenLinks. Niemand die het ze kwalijk neemt. Voetbal is hun professie.

Toch hebben de internationals een verantwoordelijkheid. Een roemloze aftocht zal het chagrijn aan het thuisfront slechts vergroten. Ook in Zuid-Afrika kan bondscoach Bert van Marwijk dus punten scoren.

Mark Hoogstad

    • Mark Hoogstad