'Proces oliebaron Rusland is politiek'

De Russische ex-premier Michail Kasjanov heeft gisteren voor de rechter getuigd dat Michail Chodorkovski, de voormalige eigenaar van olieconcern Yukos, wordt vervolgd op grond van politieke motieven.

Volgens Kasjanov, die van 2000 tot 2004 premier was, zou de toenmalige president Poetin hem kort na de arrestatie van Chodorkovski en diens zakenpartner Platon Lebedev hebben verteld dat Yukos „niet gesanctioneerde donaties” had gedaan aan de Communistische Partij. Financiering van die partij was toen verboden. Een vertegenwoordiger van de Communistische Partij ontkende gisteren echter dat zijn partij ooit geld van Yukos had ontvangen.

Ook bevestigde Kasjanov in zijn getuigenis de geruchten dat Chodorkovski kort voor zijn arrestatie ruzie met Poetin had gekregen tijdens een bijeenkomst met belangrijke zakenmensen. Chodorkovski zou tijdens die bijeenkomst dubieuze zakentransacties hebben bekritiseerd, zoals de aankoop – voor de dubbele marktwaarde – van oliemaatschappij Severnaja Neft door staatsoliebedrijf Rosneft.

Vier maanden na de arrestatie van Chodorkovski werd Kasjanov ontslagen. Sindsdien is hij een felle criticus van Poetin.

Chodorkovski en Lebedev staan terecht in een proces wegens het verduisteren en witwassen van geld van Yukos. Als ze schuldig worden bevonden, kunnen ze een gevangenisstraf van 22 jaar krijgen, bovenop de acht jaar die ze sinds 2005 uitzitten wegens fraude en belastingontduiking.

Volgens Kasjanov en andere getuigen zijn de beschuldigingen volkomen absurd. Volgende maand zullen ook enkele leden van Kasjanovs kabinet getuigen, zoals de huidige minister van Handel en Industrie Viktor Christjenko en de president-directeur van de Sberbank, German Gref.