`Premiersdebat` op RTL 4 was een wanvertoning 2

Al na een kwartier dacht ik: dit gaat mis; het premiersdebat op RTL 4. De titel van het programma had me kunnen waarschuwen. Hoezo premiers? Hoezo debat? Het was geen debat. Waar waren de zorgvuldige afwegingen van argumenten? Waar was het zoeken naar verschillen én overeenkomsten in de opvattingen van de ander? Waar was het pleidooi voor de nuance en waar de waardering voor de complexiteit van de materie? De vier deelnemers lieten zich een in een vorm persen die niet past bij hun status. Aan het begin werd ieder gevraagd, beter gezegd: gedwongen, in dertig (!) seconden een politieke geloofsbrief af te geven. Ik ben verbijsterd dat geen van hen zegt: wat denkt u wel, ik ben gekke Henkie niet, hier doe ik niet aan mee. Maar nee hoor, daar gingen ze alle vier, met een stalen gezicht. En zo ging het maar door. Ik kijk niet meer naar dit soort voorstellingen, ik kan mijn tijd beter gebruiken.

    • Peter Frederiks