`Premiersdebat` op RTL 4 was een wanvertoning 1

Het is veelzeggend dat het `premiersdebat` op RTL 4, afgelopen zondag, werd geanalyseerd door een acteur: iemand wiens beroep het is een ander te spelen en die de debatterende politici dan ook op hun `acteurskwaliteit` beoordeelt. Dat is symptomatisch voor de benadering van politiek als krachtmeting in uiterlijk vertoon. Even veelzeggend is het dat Job Cohen in de analyse van de acteur en de aanwezige beroepspolitici slecht scoorde. Cohens optreden sluit niet aan bij het spel dat hij kennelijk geacht wordt te spelen. Een politiek spel, waarin het niet de bedoeling is dat je andermans opvatting op waarde schat, maar kijkt wat je daar uit politiek gewin tegenin kunt brengen, waarin niet oprechtheid een relevante deugd is, maar de kunst om de zaak mooi te verpakken. Cohen is voor dit theater te weinig acteur. Dat maakt hem echter niet minder geschikt voor een hoofdrol in de Haagse politiek. Integendeel, juist de weerzin tegen het spel van uiterlijk vertoon, waarin niets is wat het lijkt, zorgt ervoor dat mensen zich van die politiek afkeren.

    • Jan van der Grinten