Partyplaat met gelaagde, space-achtige sound

cd pop

Kelis

Flesh Tone ***

Voor haar vijfde album werkte Kelis samen met onder anderen de meest besproken houseproducer van dit moment, David Guetta. Eerder werkte hij met Madonna. En net als bij Madonna laat Guetta zijn invloed gelden in de studio met Kelis. Zo heeft de Amerikaanse zangeres onder zijn leiding de R&B grotendeels vaarwel gezegd. In plaats daarvan zingt ze op jankende house, sirenes, pompende dansvloerbeats en bubbelende, niet nader thuis te brengen geluiden.

De sound is heel gelaagd en space-achtig en doet daardoor soms metalig aan. Daarentegen is op ‘22nd Century’ en ‘Brave’ de beat donkerder van kleur, wat maakt dat beide nummers boven de rest uitsteken. Sinds haar vorige plaat, Kelis was here, scheidde Kelis van haar man, rapper Nas. Slechts enkele maanden later beviel ze van hun baby. Maar Flesh Tone is geen bitterzoete plaat geworden. Integendeel, het album combineert house met techno, disco, rock en een vleugje r&b. Zo hebben Kelis en Guetta een partyplaat gemaakt die vooral bedoeld is voor de dansvloer – niet voor boven de wieg.

    • Yaël Vinckx