Nieuwe koersval na Spaanse interventie

De aandelenbeurzen zijn gisteren en vandaag hard onderuit gegaan na nieuwe zorgen over het economisch herstel en over de euro. Die kelderde vandaag na een voorzichtig herstel weer tot 1,219 dollar.

Europese beurzen stonden rond de middag op verliezen van tussen de 3,5 en 4,5 procent. Aandelen in financiële instellingen als Crédit Agricole, Royal Bank of Scotland en ING noteerden tot 8 procent in de min. Ook Azië en de VS gingen gisteren en vannacht hard omlaag en bereikten hun laagste stand in bijna negen maanden.

Aanleiding voor de beurspaniek was het nieuws dat de Spaanse centrale bank de kleine spaarbank Cajasur moest redden. De redding vergrootte de zorgen over de schuldenpositie van landen als Griekenland, Spanje, Portugal en Italië. De nervositeit op de markten werd verder bevorderd door uitspraken van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il, die aankondigde dat hij zijn leger in staat van paraatheid bracht voor een mogelijke oorlog met Zuid-Korea.

Eurocommissaris Olli Rehn zei vanmorgen dat lidstaten van de Unie forse hervormingen moeten doorvoeren, omdat anders de Europese economie zal stagneren.

De Europese Centrale Bank maakte gisteren bekend opnieuw voor 10 miljard aan staatsobligaties van de probleemlanden in de eurozone te hebben opgekocht bij banken. Eerder al kocht de ECB voor 16,5 miljard euro aan staatsobligaties.

Euro: pagina 11

Commentaar: pagina 7