Nederland kort

Leefbaar Rotterdam wil inspraak in benoeming korpschef

Rotterdam. Leefbaar Rotterdam wil inspraak in de benoeming van de nieuwe korpschef van de politieregio Rotterdam-Rijnmond. Dat schreef fractievoorzitter Marco Pastors gisteren in een brief aan burgemeester Aboutaleb. Volgens Pastors biedt de wet hier ruimte voor wanneer „regionale omstandigheden dit wenselijk maken”. De korpschef wordt normaliter voorgedragen door de minister van Binnenlandse Zaken en benoemd door de koningin. Korpschef Aad Meijboom stapte in februari op na een kritisch rapport over de strandrellen in Hoek van Holland. Bij de rellen in augustus vorig jaar overleed een 19-jarige man door een politiekogel. „Pas onder druk van de gemeenteraad is de positie van Meijboom ter discussie komen te staan”, stelt Pastors. „Dan vind ik het wel zo fair dat de gemeenteraad ook inspraak krijgt in het aanstellen van een nieuwe korpschef.” Leefbaar Rotterdam stelt voor dat de gemeenteraad in elk geval mee mag denken over het profiel. Dat is nu voorbehouden aan de burgemeester en de hoofdofficier van Justitie. (ANP)

Marine onderschept 317 kilo cocaïne

WILLEMSTAD. De Nederlandse marine heeft zaterdagavond in het Caraïbisch gebied een Panamees schip onderschept met 317 kilo cocaïne aan boord. Alle zeven bemanningsleden van het schip zijn gearresteerd, meldde de marine op de Antillen zondag. Bij een grondige inspectie werden in een verborgen compartiment in een brandstoftank tien balen drugs gevonden. Het schip was onderweg van Colombia naar Honduras. (ANP)

Agenten gewond bij vechtpartij in Delft

DELFT. Drie politieagenten zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag in Delft gewond geraakt toen een groep vechtende mensen zich tegen de politie keerde. Dat maakte de politie gisteren bekend. De agenten waren op een ruzie afgekomen in een uitgaansgelegenheid op de Burgwal om samen met de portiers de vechtende groep buiten te zetten. Toen de agenten de relschoppers buiten sommeerden weg te gaan, keerde zij zich tegen hen. Twee Delftenaren zijn aangehouden. (ANP)

Stemmen kan op elke ambassade buiten EU

DEN HAAG. Nederlanders die buiten de Europese Unie wonen, kunnen bij de verkiezingen op 9 juni voor het eerst stemmen op de ambassade in het land waar ze verblijven. Tot nu toe kon dat alleen bij ambassades in landen waar veel Nederlanders wonen. De stemgerechtigden moeten zich al hebben laten registreren bij de gemeente Den Haag. Daarna krijgen ze een stembiljet thuis waarop ze hun keuze kunnen aankruisen. Het biljet kunnen ze op de ambassade inleveren, of naar Den Haag sturen. Nederlanders die in een EU-land verblijven, kunnen alleen per post stemmen. Ook bij stemmen vanuit het buitenland is het rode potlood vereist. Bij eerdere verkiezingen werd een deel van de over de grens uitgebrachte stemmen ongeldig verklaard omdat vakjes waren ingekleurd met blauwe of zwarte pen. (ANP)

‘Bruinvis vestigt zich in Oosterschelde’

RIJSWIJK. De bruinvis heeft zich definitief gevestigd in de Oosterschelde. Dat concludeert Stichting Rugvin na een telling die het zaterdag met het Wereld Natuur Fonds in de Zeeuwse zeearm heeft gedaan. Daarbij werden vijftien bruinvissen (kleine walvissen) geteld. Stichting Rugvin noemt het „uniek” dat bruinvissen, die normaal in open zee leven, in een deels afgesloten water als de Oosterschelde voorkomen. (ANP)