Moeder Griekenland

Zouden de Grieken dankbaar zijn voor de 14,5 miljoen euro die de EU vorige week op hun staatsrekening stortte? Enerzijds wel waarschijnlijk, want de nood is hoog. Anderzijds, fijn is het natuurlijk niet om je hand te moeten ophouden en dankbaar te zijn. Zoiets krenkt de nationale trots.

Maar je zou het ook om kunnen draaien. Wij – de rest van Europa, of, eigenlijk, de rest van de wereld – hebben op onze beurt veel aan de Grieken te danken. Ik noem hier maar even, in willekeurige volgorde en zeker niet uitputtend: het begrip democratie, het theater, de Olympische Spelen, de stelling van Pythagoras en het broodje gyros. Eigenlijk zouden wíj de Grieken dus dankbaar moeten zijn, en blij dat we nu eindelijk iets terug kunnen doen.

Afijn, zomaar een filosofietje dat opborrelde toen ik nog eens goed las wat er op de cover van Vefa’s Kitchen, een Griekse kookbijbel waar ik sinds vorige week in studeer, wordt beweerd. ‘Greece is the mother of Mediterranean cuisine’, staat er. Griekenland is de moeder van de mediterrane keuken.

Dat is niet niks om te claimen. En of de inwoners van, zeg, Turkije, Spanje, Italië, Kroatië of Marokko het ermee eens zijn, valt ook te betwijfelen. Maar laten we hier geen burenruzies in het leven roepen. Feit is dat Griekenland een rijke culinaire traditie kent, veel rijker dan je op grond van wat hier in Nederland voor Grieks doorgaat zou verwachten.

Zoals het een mediterraan land betaamt, toont de rijkdom van het Griekse dieet zich vooral in de arme keuken. Groente bereid met olijfolie bijvoorbeeld, daarvan zijn zoveel varianten te vinden dat er een speciaal woord voor bestaat: ladera.

Deze vlees- en visloze olijfoliegerechten werden van oudsher op vastendagen gegeten, waarvan de orthodoxe kerk er onnoemelijk veel kent. Vandaag een recept voor zo’n ladera, een schotel waarbij je niets anders hoeft te serveren dan goed brood, een stuk feta en, onorthodox maar wel prettig, een glas koele witte wijn: gestoofde artisjokken met tuinbonen.

Voor 4 personen:

1 kilo tuinbonen, gedopt

5 artisjokken, schoongemaakt en in kwarten (kijk op www.nrcnext.nl/koken voor instructies over schoonmaken)

2 eetlepels citroensap

100 ml olijfolie

5-6 lente-uitjes, fijngesneden

1 bosje dille, fijngesneden

parten citroen

een stuk (schapen)feta

Verwarm de olie in een pan met zware bodem en fruit hierin de lente-uitjes een minuut of 5 of tot ze zacht zijn. Voeg de bonen, artisjokken, dille en zout en peper naar smaak toe. Schenk er 250 ml water bij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat afgedekt 30 minuten stoven, of tot de bonen en artisjokken gaar zijn. Maak het gerecht op smaak met citroensap en serveer warm of op kamertemperatuur met de parten citroen en de feta.

Janneke Vreugdenhil

Discussieer mee over de Griekse keuken op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke gekonfijte asperges met warme dragonmayonaise.

    • Janneke Vreugdenhil