Kroes: digitale grenzen slechten

Europa moet snel zijn digitale grenzen opheffen om een legaal alternatief te bieden voor illegale downloads en geen grotere achterstand op te lopen op ICT-gebied. Dit zei eurocommissaris Neelie Kroes vanmorgen in haar toelichting op de digitale agenda tijdens het WCIT-congres in Amsterdam.

Volgens Kroes, sinds dit jaar eurocommissaris van digitale zaken, loopt Europa achter op ICT-gebied in vergelijking met de Verenigde Staten en Aziatische landen. „De investeringen zijn hier lager dan in de VS. Van de economische groei is 50 procent te danken aan ICT, terwijl dat in de VS meer dan 60 procent is.”  Voor ICT-innovatie – „en dus economische groei”, aldus Kroes – is de Europese markt nog te versplinterd, omdat sommige EU-landen nog amper breedbandinternet hebben en elk land er andere auteursrechten voor digitale muziek en video op nahoudt. „Er is wel een grote open digitale markt, maar die is illegaal. We moeten als Europa de omstandigheden creëren voor een legaal alternatief.”

Ook Maria van der Hoeven, demissionair minister van Economische Zaken, pleitte op het WCIT-congres voor modernisering van auteursrechten: „Sommige verdienmodellen en wetgeving zijn door internet verouderd.”

Vorige week publiceerde Neelie Kroes haar digitale agenda al op de EU-website. Het meest concrete punt is de belofte om in 2020 alle Europeanen een verbinding van 30 megabit of sneller aan te bieden. De helft van de Europese burgers zou over een verbinding van 100 megabit of sneller moeten beschikken. Kroes belooft de juiste voorwaarden te scheppen om concurrentie tussen de breedbandinfrastructuren te bewerkstelligen. Daarnaast pleit Kroes voor betere beveiliging van elektronische data en bescherming van de privacy, vooralsnog zonder een plan van aanpak.

Vanmorgen sprak Kroes haar toehoorders – vertegenwoordigers van de internationale ICT-industrie – aan met „buddies”, oftewel vrienden. Een heel verschil met haar vorige functie als eurocommissaris van Mededinging toen ze enorme boetes uitdeelde aan IT-bedrijven. Intel kreeg in 2009 nog een boete van een miljard euro, maar vanmorgen stond topman Paul Otellini gebroederlijk met Kroes op het podium in de RAI.

    • Marc Hijink