Kort nieuws Buitenland

Politiebescherming voor slachtoffers mijnramp Siberië

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 25 mei. Familieleden van de slachtoffers van het mijnongeluk in Siberië, begin mei, krijgen 24-uurs politiebescherming na berichten over afpersing van nabestaanden door de lokale maffia. Dat heeft de politie van de regio Kemerovo maandag volgens Russische media gemeld. Volgens een echtgenote van een omgekomen mijnwerker is ze benaderd door drie mannen, die een deel van haar schadevergoeding opeisten. Anders zouden ze haar kind verwonden of haar huis in brand steken. De drie zouden tevens gedreigd hebben andere families af te persen.

Geen vervolging leider terreurgroep

Islamabad, 25 mei. Het Pakistaanse Hooggerechtshof heeft de arrestatie verboden van Hafiz Mohammad Saeed, de oprichter van de terreurbeweging Lashkar-e-Taïba. Saeed werd kort na de terreuraanvallen in het Indiase Mumbai in november 2008 gearresteerd maar werd vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Dat vonnis werd vandaag in beroep bij het Hooggerechtshof, bevestigd. De uitspraak komt enkele weken nadat Pakistan en India hun dialoog, die was stilgelegd na de aanslagen, hebben hervat. India eist dat Islamabad de Pakistanen die verantwoordelijk zijn voor de aanvallen in Mumbai uitlevert of berecht. (AP)

Slowakije: verbod twee paspoorten

Bratislava, 25 mei. Etnische Hongaren die in Slowakije wonen en die de Hongaarse nationaliteit aanvragen, moeten hun Slowaakse paspoort inleveren. De Slowaakse premier Robert Fico wil dat er zo snel mogelijk een wet komt die dat regelt. De aankondiging is een reactie op het wetsvoorstel van de conservatieve Hongaarse regeringspartij Fidesz, vorige week, om Hongaren in buurlanden tevens een Hongaarse paspoort te geven. Buurlanden van Hongarije met grote Hongaarse minderheden, zijn kritisch over het plan. (AFP)

Verdachten aanslag op NAVO in cel

Kabul, 25 mei. De Afghaanse geheime dienst heeft zeven mannen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de zelfmoordaanslag op een NAVO-konvooi vorige week. Daarbij vielen achttien doden, onder wie vier kolonels van de NAVO-missie ISAF. De zeven zouden onder commando staan van Daoud Surkha, de schaduwgouverneur van de Talibaan in Kabul. Die zou verantwoordelijk zijn voor zeker zeven andere aanslagen in de hoofdstad, waaronder die in februari op twee hotels. De daders van die laatste aanslag zijn volgens Afghanistan getraind in Pakistan, een beschuldiging die Pakistan „ongefundeerd” noemt. (AP)

16 Russen dood bij Turks busongeluk

Ankara, 25 mei. Bij een busongeluk in het zuiden van Turkije zijn vandaag zestien Russische toeristen om het leven gekozen. Dat hebben functionarissen en Turkse nieuwszenders bericht. Volgens de zender NTV, die plaatstelijke autoriteiten citeerde, was de chauffeur in slaap gevallen. De bus reed van een brug af en viel in een zes meter lager gelegen rivierbedding. De toeristen waren op weg naar de populaire watervallen van Pamukkale. (AFP)

Nieuwe leider voor Turkse oppositie

Ankara, 25 mei. De belangrijkste oppositiepartij in Turkije heeft gisteren zoals verwacht Kemal Kilicdaroglu als nieuwe leider gekozen. De Republikeinse Volkspartij (CHP) vertegenwoordigt seculiere krachten in de Turkse maatschappij. Kilicdaroglu (61) volgt Deniz Baykal op die aftrad na een seksschandaal. Hij zette zondag een voorzichtig hervormingsgezinde koers in om het aan de conservatieve, gelovige AK-partij verloren terrein terug te winnen. (Reuters)

Cuba versoepelt gevangenisregime

Havana, 25 mei. De Cubaanse regering gaat het regime voor de ruim 200 politieke gevangenen versoepelen. Dat is de uitkomst van overleg tussen president Raúl Castro en kardinaal Jaime Ortega en aartsbisschop Dionisio García. Dissidenten in afgelegen gevangenissen worden dichter bij hun woonplaats gedetineerd. Zieke gevangenen mogen naar ziekenhuizen. Journalist Guillermo Fariñas, sinds februari in hongerstaking voor de vrijlating van dissidenten, sprak van „een goed gebaar”. Hij zei zijn actie ook te willen beëindigen als de regering garanties geeft voor de vrijlating van politieke gevangenen. (Reuters, AP)