Kort nieuws Buitenland

Bevelhebber Poolse luchtmacht was in cockpit bij ongeluk

Warschau, 25 mei. Andrzej Blasik, de bevelhebber van de Poolse luchtmacht, blijkt kort voor de fatale crash van het presidentiële vliegtuig op 10 april in Rusland de cockpit te zijn binnengestapt. Dat is gisteren bevestigd door Edmund Klich, de Poolse onderzoeker naar de vliegramp, waarbij president Lech Kaczynski en tientallen hoge Poolse functionarissen en politici om het leven kwamen. Volgens Klich is er door Blasik „geen directe druk” uitgeoefend om te landen op het door mist omhulde vliegveld van Smolensk. De onderzoeker noemt de aanwezigheid van de militair in de cockpit wel „ongebruikelijk”. Een psycholoog onderzoekt de geluidsopnamen van de zwarte dozen op tekenen van stress onder de piloten. De delegatie was op weg naar een herdenking in het Katyn-bos, waar in 1940 tienduizenden Poolse officieren op bevel van Stalin werden geëxecuteerd. (AFP)

Parlementariër vermoord in Irak

Bagdad, 25 mei. In de Noord-Iraakse stad Mosul is gisteren een zojuist gekozen parlementslid vermoord van het seculiere Iraqiya blok van ex-premier Iyad Allawi, dat bij de verkiezingen in maart nipt als grootste uit de bus kwam. Iraqiya kreeg met name veel stemmen uit de sunnitische minderheid. Bashar Mohammed Hamid Ahmed was het eerste parlementslid dat sinds de verkiezingen werd vermoord. Onderhandelingen over een nieuwe regeringscoalitie hebben nog geen resultaat opgeleverd. (AP)

Iraans protest tegen economie

Teheran, 25 mei. In een zeldzaam vertoon van onvrede met het Iraanse regeringsbeleid hebben Iraniërs gisteren tijdens een toespraak van president Mahmoud Ahmadinejad in de havenstad Khorramshahr leuzen tegen de werkloosheid geroepen. De toespraken van de president, die regelmatig direct worden uitgezonden door de staatstelevisie, worden normaal alleen met leuzen als „God is groot” en „Dood aan Amerika” begeleid. Het officiële werkloosheidspercentage is 11, maar algemeen wordt aangenomen dat veel meer mensen werkloos zijn. (Reuters)

Strijders schieten op paleis Somalië

Mogadishu, 25 mei. Strijders van de streng islamitische groepering Al-Shabaab hebben gisteren het presidentiële paleis in de Somalische hoofdstad Mogadishu beschoten met mortiergranaten. President Sharif Ahmed was niet aanwezig wegens een vredesbijeenkomst van de Verenigde Naties in Turkije. Bij gevechten tussen enerzijds Al-Shabaab en anderzijds het regeringsleger en vredesmilitairen van de Afrikaanse Unie in de stad zijn dit weekeinde ten minste twintig doden gevallen. Door de zwakke regeringsmacht is Somalië al bijna twee decennia in de greep van geweld. Sinds 2007 zijn zeker 21.000 mensen gedood en ongeveer anderhalf miljoen mensen op de vlucht. (Reuters, AP, BBC)

Australië wijst Israëliër uit

Canberra, 25 mei. Australië heeft de uitwijzing van een Israëlische diplomaat gelast in verband met de vervalsing van vier Australische paspoorten die werden gebruikt bij de moord op een leider van de Palestijnse organisatie Hamas in Dubai in januari. Australische deskundigen hebben vastgesteld dat Israël voor de vervalsingen verantwoordelijk was. Eerder had Groot-Brittannië in deze zaak al een Israëlische diplomaat uitgewezen. De politie van Dubai identificeerde destijds 26 verdachten en stelde de Israëlische Mossad voor de moord verantwoordelijk. (AP)

Berlusconi eens over alimentatie

Rome, 25 mei. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft met zijn voormalige echtgenote Veronica Lario overeenstemming bereikt over een alimentatieregeling. Zij vroeg vorig jaar om scheiding, nadat haar man in opspraak was gekomen toen uitlekte dat hij de 18de verjaardag van een beginnend fotomodel in Napels had bezocht. Berlusconi betaalt Lario maandelijks 300.000 euro plus de huur van haar villa in Milaan en de kosten van de twintig personeelsleden die zij daar heeft. (Reuters)