Kort nieuws Binnenland

Linkse oppositie wil standpunt kabinet over JSF

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 25 mei. De linkse oppositiepartijen in de Tweede Kamer eisen een standpunt van het kabinet over het JSF-gevechtsvliegtuig. Afgelopen week nam de Kamer drie moties aan waarin de Nederlandse bijdrage aan de ontwikkelingsfase van dit toestel van het Amerikaanse Lockheed Martin op losse schroeven komt te staan. Premier Balkenende zei afgelopen vrijdag na de ministerraad niet te verwachten dat het kabinet een besluit neemt. Hij wees op de demissionaire status van het kabinet. PvdA, SP en GroenLinks sluiten niet uit dat zij de Kamer van verkiezingsreces zullen terugroepen bij het uitblijven van een voor hen onbevredigend antwoord.

Leefbaar R’dam eist inspraak korpschef

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 25 mei. Rotterdams grootste oppositiepartij Leefbaar (veertien zetels) eist inspraak bij de benoeming van de nieuwe korpschef van de politie Rotterdam-Rijnmond. Dat heeft fractievoorzitter Marco Pastors geschreven in een brief aan burgemeester Ahmed Aboutaleb. Hij stelt dat de wet ruimte biedt voor inspraak wanneer „regionale omstandigheden dit wenselijk maken”. Korpschef Aad Meijboom stapte begin februari op na een kritisch rapport over de strandrellen in Hoek van Holland. Dat gebeurde mede op aandringen van een raadsmeerderheid. Pastors wil zijn verzoek op 3 juni bespreken in de raad.

Brief Leefbaar na te lezen opnrc.nl/binnenland

Ongeluk vliegtuig bij Maastricht

Beek, 25 mei. Een Piper PA-28 propellervliegtuigje is gisterochtend door een wiel gezakt bij de landing op Maastricht Aachen Airport (MAA). Beide inzittenden bleven ongedeerd, heeft een woordvoerder van MAA laten weten. Het ging om een lesvliegtuigje met een piloot en een instructeur. Het vliegtuigje maakte op vliegveld Budel een harde oefenlanding. Tijdens de doorstart naar Maastricht meldde de piloot een technisch probleem. Bij de landing op Maastricht zakte het toestel door een wiel en kwam schuivend tot stilstand. (ANP)

Bruinvis definitief in Oosterschelde

Rijswijk, 25 mei. De bruinvis heeft zich definitief gevestigd in de Oosterschelde. Dat concludeerde de Stichting Rugvin na een telling die zij zaterdag met het Wereld Natuur Fonds in de zeearm heeft gedaan. De organisaties telden vijftien bruinvissen (kleine walvisachtigen). In september werd de Oosterschelde voor het eerst gescand. Toen werden 37 bruinvissen, waaronder vijf kalfjes, geteld. Dat zaterdag maar vijftien dieren zijn geteld, komt volgens de stichting doordat een aantal door de golven niet kon worden waargenomen. (ANP)

‘Geen krokodil in Nijmeegse vijver’

Nijmegen, 25 mei. In de vijver aan het Steve Bikoplein in Nijmegen waart geen krokodil rond. „Die conclusie trekken wij nu voorzichtig”, liet een politiewoordvoerder vandaag weten. In het pinksterweekend zochten de hulpdiensten onder meer met een sonarboot naar een vermeende krokodil. Een getuige meende het reptiel vrijdag in de vijver te hebben zien glijden. Later meldde zich nog een tweede getuige. Een intensieve speurtocht bleef zonder resultaat. (ANP)