Koele lucht

Na een zonnig en warm pinksterweekeinde is het deze week opnieuw aan de frisse kant. Achter een koufront dat afgelopen nacht geruisloos passeerde, stroomde met een noordenwind opnieuw koele lucht uit de poolstreek binnen. In Groningen daalde de temperatuur naar 4 graden.

Komende nacht kan het tijdens opklaringen in het noorden opnieuw flink afkoelen naar 3 à 4 graden en kan de temperatuur dichtbij de grond zelfs tot nabij het vriespunt dalen. In het bewolkte zuiden wordt het met 8 à 9 graden minder koud.

In de loop van de nacht gaat het in Limburg regenen als een storing boven Frankrijk verder naar het noorden schuift. De begrenzing van het neerslaggebied komt morgenmiddag van Amsterdam tot Zwolle te liggen. Op de meeste plaatsen valt een paar millimeter regen.

In het zuidoosten van Noord-Brabant, maar vooral in Limburg, kan er echter veel meer vallen, omdat het daar de hele dag regent, het intensiefst in de middag. Lokaal kan er meer dan 10 millimeter regen vallen.

Ten noorden van de lijn Amsterdam-Zwolle blijft het droog en daar laat de zon zich vooral in de ochtend af en toe zien. Met een matige noordoostenwind wordt frisse lucht aangevoerd. Daardoor blijven de temperaturen ver onder de maat met maxima tussen 13 en 15 graden.