Kitesurfen: ideaal leventje maar wel topsport

De Nederlandse kitesurfers Katja Roose en regerend wereldkampioen Kevin Langgeree hebben volop ambities. „Zodra de wind goed is, ga ik het water op.”

Het was een dag van wachten op het Kiteboard Open in Noordwijk, de tweede stop van de Europese Tour. Er stond zondag weinig wind waardoor de kiters niet in actie konden komen. „Irritant”, zegt Kevin Langeree (21), regerend wereldkampioen freestyle. „Maar zulke dagen komen vaak voor en je doet er weinig tegen. Je moet hopen dat de wind aantrekt.”

Toch ziet het wachten er niet vervelend uit. De boarders liggen in de zon op het strand of hangen onderuitgezakt op zitzakken, drinken wat fruitshakes en stappen zo nu en dan op een surfboard. En ’s avonds is er een groot strandfeest. „Lekker laidback”, zegt Katja Roose (29), die twee weken geleden de eerste stop van de Europese Tour in Oostenrijk won.

Roose doet aan course racing, de kitediscipline waarbij het erom draait wie de snelste is. „Je start met ongeveer veertig kiters tegelijk om een parcours af te leggen. Degene die als eerste eindigt, is de winnaar.” Roose, vijfde bij het WK, had niet verwacht dat ze in Oostenrijk zou winnen. „Meestal word ik tweede of derde bij belangrijke wedstrijden, dit was de eerste keer dat ik won.”

Gisteren werd ze tweede, maar ze staat nog wel eerste in het algemeen klassement. Haar doelstelling is om winnaar worden van de Europese Tour, die over vijf wedstrijden gaat. Volgende maand wil ze bij het EK in Duitsland een podiumplaats proberen te behalen. Om haar doel te bereiken is Roose, marketeer bij een telecombedrijf, minder gaan werken. Maar van het kiteboarden kan ze niet rondkomen. „Mijn materiaal en reizen worden gesponsord maar voor een gewonnen wedstrijd krijg ik slechts 375 euro. Ik moet dus wel blijven werken.”

De kiteboardster had een contract voor veertig uur, maar nu werkt ze 32 uur in de week. „Het werd te veel, waardoor ik niet toekwam aan normale zaken als mijn huis schoonmaken.”

Roose, woonachtig in Scheveningen, staat zo vaak mogelijk op haar board. „Ik woon aan de boulevard dus ga ik het water op zodra de wind een beetje goed is.” Meestal in de avond maar door haar flexibele werktijden kan ze ook overdag boarden. Daarnaast doet ze aan fitness en volleybal, waarbij je nagenoeg dezelfde spieren gebruikt als bij het kiten. „Het is een zwaar programma en je moet goed kunnen plannen om het vol te houden. Maar kiten is zo cool dat ik dat er wel voor over heb.”

Wereldkampioen Langeree is wel fulltime met zijn sport bezig. „Ik heb zo’n druk kiteschema dat het echt niet mogelijk is om te werken. Sinds november ben ik maar drie weken thuis geweest.” Langeree, woonachtig in Noordwijk, doet al zeven jaar mee aan de PKRA wereldtour, die hij vorig jaar won. Daarvoor trekt hij de hele wereld over. Wanneer het seizoen in december is afgelopen, huurt hij in Zuid-Afrika een appartement om zich daar vier maanden voor te bereiden op de volgende wereldtour. „Een ideaal leventje, maar het is wel topsport. Ik moet keihard trainen om aan de top te blijven.”

De eerste wereldtour-stop van dit seizoen, in Thailand, heeft Langeree gewonnen. Bij de tweede wedstrijd in Frankrijk eindigde hij als vierde. „Ik liet wat steken vallen. Normaal heb je in de tweede ronde een herkansing maar door windgebrek hebben we die niet kunnen afvaren.” Met nog negen wedstrijden op het programma maakt hij zich echter geen zorgen. „Het moet makkelijk lukken om dat gat te dichten.”

Langeree krijgt voor een zege in de wereldtour 6.000 euro, veel meer dan Roose. „Logisch”, zegt de wereldkampioen. „Freestyle is spectaculair. Het publiek wil je zien vliegen en flips zien maken. Er zijn weinig mensen die het interessant vinden om wat kiters om een boei heen te zien varen. Course racing is saai.” Dat bestrijdt Roose. „Je hebt altijd iemand voor je die je moet inhalen en een kiter achter je die in je nek hijgt. Daar word ik zo retefanatiek van, heerlijk. Dan verdien ik er maar niets mee, ik doe het voor de kick.”

    • Shari Kiljan