Kindersterfte lager dan VN dachten

In vrijwel de hele wereld daalt het aantal kinderen dat sterft voor hun vijfde verjaardag sneller dan tot nog toe werd aangenomen. Dat blijkt uit een studie die gisteren online gepubliceerd is door het medische tijdschrift The Lancet.

Op basis van een nieuwe, nauwkeuriger methode van berekenen concluderen de onderzoekers dat dit jaar 7,7 miljoen kinderen onder de vijf zullen sterven. UNICEF, het kinderfonds van de Verenigde Naties, ging tot nog toe uit van 8,8 miljoen.

De directeur gezondheidszaken van UNICEF, dat niet bij het onderzoek betrokken was, is opgetogen. „Dit versterkt onze geloof dat verspreiding van muskietennetten tegen malaria, vaccinaties en vitamine-A-pillen effect begint te hebben.” Zelfs in landen waar nauwelijks economische groei is, zoals Niger en Malawi, daalt de kindersterfte.

De onderzoekers verzamelden informatie uit 187 landen over de jaren 1970-2009. Ze concludeerden dat de kindersterfte jaarlijks met 2 procent afneemt. Daarmee wordt niet de VN-doelstelling uit 2000 bereikt om de kindersterfte in 2015 met tweederde verminderd te hebben. (AP)